Hírek - 2023. április 28.Elhunyt Gyarmathy Ágnes

Gyarmathy Ágnes a magyar színházi és filmes világ nemzetközileg is jegyzett tervezője volt, aki sokáig egyetemen tanította a mesterséget. Díszlet– és jelmeztervezőként bemutatóinak a száma meghaladta az ötszázat. Dolgozott külföldön teátrumokban, filmekben.

Csütörtökön este érkezett a megrázó hír, hogy életének 82. évében elhunyt Gyarmathy Ágnes, Munkácsy-díjas jelmez- és díszlettervező, az Oscar-díjas Mephisto című film jelmeztervezője, egyetemi tanár. A Soproni Petőfi Színházban is több munkát jegyzett, hogy csak a legutóbbi két nagy művét említsük: három éve a Peer Gynt és idén az Isten komédiása teljes látványvilágát is ő alkotta meg. De ő tervezte a Gyertyák csonkig égnek jelmezvilágát és az Emigránsok díszletét és jelmezeit is.

A színház egész társulata osztozik a család gyászában! Emlékét megőrizzük!

Nyugodjék békében!

 

Peer Gynt előadás
Fotó: Szita Márton
Peer Gynt előadás
Fotó: Szita Márton

Peer Gynt álomutazásában számtalan epizód, helyzet, kaland mutatja be a történetet. A szereplőgárda így sokat öltözik, néha kifejezetten gyorsan.

A több figurát életre keltő hat színész összesen harminc szerepet formál meg így. Ezért kortalan a darab jelmezvilága. Bármelyik korban ki és bemehetnek a színészek, akiknek személyiségükkel kell a különböző karaktereket életre kelteniük. A jelmezek segíthetnek abban, a néző ne tévedjen el egy vízióban, a szereplők végig tudják őket vinni a történeten.

- Soha nem terveztem Ibsennek ehhez a fantasztikus művéhez sem díszletet, sem jelmezt. Megragadott a rendezői színpadi értelmezés. Egy nagyon nehéz műről beszélünk, amit könnyű elrontani, sok csapdát hordoz az alkotóknak, ha a rendezőnek nincs egy olyan világos víziója erről, amely segíti a nézőt a színésszel együttmenni ezen a történeten - mondta Gyarmathy Ágnes.

Isten komédiása előadás
Fotó: Szita Márton
Emigránsok előadás
Fotó: Szita Márton
A gyertyák csonkig égnek
Fotó: Szita Márton