Hírek - 2023. január 7.Ludas Matyi újra akcióban

Hétfőtől kezdődően egy héten át újra Sopronban jár Ludas Matyi. S hihetetlen, de nem háromszor, hanem harminckilencszer veri vissza Döbrögin az őt ért sérelmeket. Hogy jön ki a matek? A Soproni Petőfi Színház társulata tizenháromszor játssza el a kisebb-nagyobb gyerekekből álló közönségének Fazekas Mihály költeménye alapján Lúdas (a mai helyesírás szerint: Ludas) Matyi történetét.

Jól tudjuk mindahányan, avatott mesehallgatók és olvasók, milyen igaztalan sérelem éri Matyit, amelyért mindenképp meg akar fizetni. Ám ezt nem dúvad Döbrögi módjára, önbíráskodva teszi, nem! Felülkerekedik saját léhaságán, s képes előbb a maga rossz természetét legyőzni, hogy a végén igazságának is érvényt szerezzen. Ha valamit, ezt lenne igazán jó eltanulni tőle…

Ennek a leckének a megtanulásában lesz segítségünkre a Soproni Petőfi Színház társulata, amely a Fazekas-művet –  Németh Ervin gyerekek számára írt Ludas Matyi-átdolgozását felhasználva – saját játékötleteivel megfűszerezve mutatja be a színház helyett a Liszt Központban. De szomorúságra nincs ok: a nagy cselek itt is élnek, a tréfák jóízűek – pont olyan jó érzés hallgatni és nézni őket, mintha hájjal kenegetnének bennünket. De vigyázat! A hájjal kenegetés jelentését ne keverjük össze a mogyorófahájjal kenegetéssel, mert azt bizony már Döbrögi is jól tudja: a mogyorófa pálca nagyon csípős tud lenni.

A darabban kedvenc soproni színészeiket láthatják a gyerekek: Papp Attila Matyiként, Major Zsolt Döbrögiként, Savanyu Gergely ispánként, Marosszéki Tamás pedig hajdúként jelenik meg, míg Molnár Anikó és Dienes Blanka az összes női szerepet plusz még a libákat is eljátsszák! Hozzájuk csatlakozik Kónyai Flórián a hegedűjével, Kiss Noró pedig a gitárjával, hogy könnyebben mérje ki a ritmust Matyi, amikor Döbrögit leckézteti. S hogy el ne számolja magát véletlenül se, arra Fajcsi Ferenc ügyelt rendezőként.

A LUDAS-TÖRTÉNET ÉS ROKONSÁGA
oktatási segédanyag

Na, nem ilyen ijesztő azért a dolog, ahogy az alcím mutatja! Ha tovább akartok játszani, gondolkodni a Ludas-dolgokról (meg hogy ki miben ludas), akkor jó, ha tudjátok: Németh Ervin, színházunk dramaturgja írt nektek pár érdekességet, s ezeket az oldalt látható képre kattintva elérhetitek a honlapunkon. Vegyétek rá tanáraitokat is, nem bánják meg, ha ők is elolvassák – netalántán még színjáték is lehet belőle!

Savanyu Gergely az Ispán szerepében
Lúdas Matyi (Papp Attila) és a libák (Dienes Blanka és Molnár Anikó)