Hírek - 2022. november 23.Elkezdték a Lúdas Matyi előadás próbáit

A Lúdas Matyi zenés mesejátékot majd januárban tekintheti meg a soproni színház gyermekbérletes közönsége a Liszt Központban.

A múlt héten elkezdték a próbákat a művészek és alkotók a Lúdas Matyi című zenés mesejáték januári gyermekbérletes előadásaira. Fazekas Mihály műve Németh Ervin adaptációjában látható majd. A Jászai Mari-díjas Pataki András 2012-es rendezését Fajcsi Ferenc újítja fel, s az ő rendezésében mutatja be a társulat a Forrás Színház és a Soproni Petőfi Színház együttműködésében.

A darabot már tíz évvel ezelőtt játszották Pataki András rendezésében, az akkoriban készült szövegkönyv az eredeti Fazekas Mihály-műre és Németh Ervin gyerekszínjátszók számára készült színpadi adaptációjára épült. Most ehhez hozzáadták az akkor játszott több mint száz előadás közben improvizált elemeket. Papp Attila színművész korábban is játszotta Lúdas Matyi karakterét, és emlékezett szövegének bizonyos részeire, így könnyen visszatalált a szerephez annyi év elteltével is.

Pataki András, aki jelenleg a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, a Soproni Petőfi Színház korábbi igazgatója, és a tíz évvel ezelőtt bemutatott darab rendezője is volt, ellátogatott a próbafolyamat elején az egyik próbára, hogy segítse a rendezőt, Fajcsi Ferencet a Lúdas Matyi felújításában. A művet korábbi felvételről könnyen újragondolták, és hamar összhangba kerültek a szerepek.

A januári főpróbahéten már jelmezzel és díszlettel tudnak próbálni az alkotók a január közepén esedékes  bemutatóra, hogy a diákbérletes nézők fergetegesen derülhessenek a fiatal suhanc kalandjain, hiszen a „Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!” örökzöld mondat garancia arra, hogy kicsik és nagyok egyaránt remekül szórakoznak majd Lúdas Matyi és Döbrögi földesúr harcán. 

 

Szereplők:

Lúdas Matyi – Papp Attila
Döbrögi – Major Zsolt
Ispán – Savanyu Gergely
Hajdú – Marosszéki Tamás
Liba, Matyi Anyja, hajdú, orvos, ácsmester, a nép fia s lánya – Molnár Anikó
Liba, hajdú, ácsmester, lókupec, a nép fia s lánya – Dienes Blanka
Zenész – Kónyai Flórián

Alkotótársak:

Díszlet: Tóth Kázmér és Pataki András
Dramaturg: Németh Ervin
Rendezők: Pataki András és Fajcsi Ferenc