Hírek - 2022. november 17.Decemberben ismét Isten komédiása előadás

Ismét látható az évad kiemelkedő, hatalmas sikerű előadása, az Isten komédiása. ​A stáb nagyon várja a közönséggel való találkozást, az új átmeneti helyszínen, a Liszt Központban.

Az Isten komédiása zenés misztériumjáték nyáron kezdte meg hódító útját. A júniusi munkabemutató után a darabot július 2-án láthatták a nézők az Esztergomi Várszínházban. Az évadot októberben szünni nem akaró állótapssal kezdte az előadás, és azóta is a közönség nagy kedvence. A sokak arcára könnyet csaló történet felemelő élményt nyújt és remek átszellemülést kínál az ünnepekre. Az előadás most újra színpadra kerül december 1-jén a Liszt Központban.

A Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciójában készült előadás filmszerű képekben meséli el a kereszténység egyik legnagyobb alakjának világot megváltoztató történetét. Katona Imre művét Béres László rendezte, társrendezője a Jászai-díjas Pataki András. A főszereplő Papp Attila, Klárát Molnár Anikó formálja meg. Az előadásban a Kossuth- és Jászai-díjas Eperjes Károly Ferenc apját és III. Ince pápát játssza. 

Assisi Szent Ferenc minden idők egyik legnépszerűbb szentje. Hatással volt a katolikus egyházra. IX. Gergely pápa 1228. július 16-án szentté avatta, és a következő napon letette az Assisi Szent Ferenc-bazilika alapkövét. Híres műve a Naphimnusz. Szent II. János Pál pápa 1979-ben az ökológiával foglalkozók védőszentjévé avatta. A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet. Olyan szinten változtatta meg a világot, a kereszténységet, Krisztus követését, hogy még Luther Mártonra is hatást gyakorolt a példája, akárcsak Liszt Ferencre.


Katona Imre honlapunknak korábban elmesélte, hogyan is született meg ez a műve:

Béres László rendező szerint a misztériumjáték speciális játékmódot igényel a színészektől.  A különböző helyzetekben a figurák létrehozásához szükséges a megfelelő állapot-és energiaszint, a koncentrált, jó tempójú játék, hiszen rövid idő alatt kell az adott jelenetben a filmszerűen sűrített tartalmat közvetíteni, s így eljutni az esszenciáig.

A főszerepet Papp Attila alakítja, aki a legendává nemesedett szent mögött meghúzódó hús-vér embert szeretné a színpadon ábrázolni. A színművész honlapunknak beszélt Assisi Szent Ferencről, arról, hogyan formálta meg az alakját, mit jelent színészileg azonosulni számára ezzel a szereppel.