Hírek - 2022. október 20.Elindultak a középiskolás bérletek

Bemutatta a Soproni Petőfi Színház a Két úr szolgája című előadást a héten a diákoknak, már több mint hat iskola tanulói látták.

Már több mint hat iskola látta a Két úr szolgája című előadást. A rendezés követi a commedia dell'arte hagyományát, a művet Katona Imre fordításában és korábbi rendezésének ihletésében játssza a társulat. A darab a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Forrás Színház koprodukciója, rendezője Katona Imre, a társrendezője pedig a Csokonai Vitéz Mihály díjas Fajcsi Ferenc.

Arlecchinót újra Papp Attila alakítja, aki fáradhatatlanul bírja energiával a sok mozgással tarkított bajkeverő szerepét. Szerelmét, Smeraldinát Verebes Judit játssza, aki Pantalone (Savanyu Gergely) házánál dolgozik. Clarice, Pantalone leánya szerepét Dienes Blanka formálja meg, szerelmét Silviót, Marosszéki Tamás kelti életre. A fiatalok házasságát próbálják az aggódó apák megmenteni, a Dottorét alakító Major Zsolt biztatja fiát, hogy álljon ki szíve választottjáért, mert a bonyodalom kettejük szerelméből és Brighella hazugságából születik, hiszen a fogadóst alakító Virág György Beatricének, a torinói hölgynek (a karaktert megformáló Molnár Anikónak) "falaz," aki szerelme, Folrindo Aretusi (Szilágyi Áron) után sietett Velencébe, beöltözve a saját testvérének, akinek eredetileg Claricét ígérték.

Carlo Goldoni a vígjátékban kihasználja a műfaj minden lehetőségét, de a hagyományos motívumokat és típusokat már újszerű, költői szándékának megfelelő tartalommal tölti meg. A színészek elkalauzolják a nézőket Velence csodálatos világába, ahol természetesen felbukkannak az itáliai bohózat jellegzetes figurái a bajbajutott és sorsüldözött szerelmesekkel együtt.

 

További szereplők:

Tartaglia, hordár – Horváth Dávid
Pulcinella, hordár – Kiss Noró
Scapino, pincér a vendéglőben – Horváth Dávid
Zenész – Papp Gyula

 

Alkotótársak:

Fordította és mai színpadra alkalmazta – Katona Imre
Zene – Johann Sebastian Bach
Díszlet- és jelmeztervező – Laczó Henriette, Szélyes Andrea
Koreográfus – Demcsák Ottó
Rendezőasszisztens – Simon Andrea

Társrendező: Fajcsi Ferenc (Csokonai Vitéz Mihály díjas)
Rendező – Katona Imre