Hírek - 2022. október 9.Álló vastapssal jutalmazta a közönség az Isten komédiása előadást, a közönség évadának nyitó darabját

Már a sajtóbeszélgetésen is kiderült, hogy a várt, remélt sikerhez nagyon sok összetevőre lesz szükség. Így egy egyedülálló, rendkívüli mélységet tartalmazó műre, egy fantasztikus, folyamatosan lázban égő rendezőre és egy nagyszerű és nagy alázattal bíró társulatra. Béres László rendező az egész közösséget akarta megmozgatni egy közös alkotásra. Úgy tűnik, sikerült neki.

Abban mindenki egyetértett, Katona Imre misztériumjátéka Assisi Szent Ferenc életéről nem könnyű mű és a maga nemében egyedülálló. Ritkán születnek ma ilyen alkotások. A színház vezető dramaturgjának saját bevallása alapján is évekre volt szüksége, mire alkotása a végső formáját elnyerte.

A stáb szerint Béres László rendezőre szükség volt ahhoz, hogy a darab valójában életre keljen. A misztériumjáték sajátosságait kellett a mai kor igényeihez alakítani, amit a vastapsból ítélve kiemelkedő módon oldott meg az egész csapat. Többen úgy vélték, színháztörténeti alkotást hozott létre, hiszen sikerült úgy rendeznie a produkciót, hogy az megérintette a néző lelkét.

Szarka Gyula csodálatos zenéje, Gyarmathy Ágnes díszlet- és jelmeztervező munkája és Szakál Attila koreográfiája nagy mértékben járult hozzá a sikerhez.

A közönség jutalmazta azt is, hogy a rendező nagyszerű stábot sorakoztatott fel az előadás mögé. Többen kiemelték, minden szereplő magasfokú színészi alázattal játszik a darabban. A főszereplő Papp Attilának sikerült megvalósítani az elképzelését, megmutatni Ferenc emberi gyarlóságát és emberi nagyságát. Azt, hogy ő is ember volt, egy hiteles ember. 

A szereplők nagy része ugyanakkor nem volt könnyű helyzetben a misztériumjáték sajátosságára jellemző többes szereposztás miatt, ám a közönség tapsa alapján kiváló színészi játékkal oldották meg a feladatot. Az előadás végi gratulációkból kijutott az egész stábnak. A színházi katarzis Szent Ferenc sorsával együtt teljesedett be így sokakban. Isten komédiása a premier hangulata alapján Sopronba hozta el az alkotók, a darab üzenetét: hit nélkül lehet élni, de nem érdemes.

Pax et bonum. Béke és jóság.