Hírek - 2022. október 7.Sajtótájékoztatón mutatta be a társulat az Isten komédiása előadást

Mit mond a mának ez a darab a vallástörténeten és egy szent sorsának ábrázolásán túl?

Sajtótájékoztatón mutatta be a társulat az Isten komédiása előadást. A darab szerzője, rendezője és művészei fogalmazták meg gondolataikat az előadás kapcsán.

A darab szerzője Katona Imre, a soproni teátrum vezető dramaturgja Olaszországban töltött emigrációjakor kezdett el mélyebben foglalkozni Szent Ferenc életével. A XIII. századi forrásokat is mind elolvasta ehhez.  A sajtótájékoztatón elmondta, hogy véletlen pillanat, egy különleges koordináció volt Szent Ferenc felé fordulása. A gondviselés kínálta fel, hogy lenne egy feladata, amivel foglalkoznia kell. Az első találkozása Assisi Szent Ferenccel az a verse volt, amellyel ez az előadás is befejeződik: A Naphimnusz.

Katona Imre által alkalmazott misztériumjáték, mint műfaj, megengedi és hordozza azt a lehetőséget, hogy a színészek filmszerű képekben, több szerepet is megformálhassanak. A darab rendezője, Béres László kifejtette, hogy Asssisi Szent Ferenc életéről előadást rendezni, minden alkotó számára nagy kihívás. Figyelni kell arra, hogy egyszerre feleljen meg a színpad követelményeinek, ugyanakkor hűnek kell maradni a történet szellemiségéhez. A misztériumjáték olyan megközelítését kereste, ami a mai nyelvezetben tempósabb, a közönség számára is érthető előadás.

Papp Attila színművész, a darab főszereplője azt próbálta megfogalmazni, miben áll Ferenc titka. Erre a kérdésre keresi a választ maga az előadás is. Hatással volt a világra, az emberekre, az egyházra, a hívő és nem hívő emberekre. Egy nehéz, egyedi és izgalmas feladat ezt átadni.

A misztériumjáték mint olyan önmagában hordozza, hogy egy színész több szerepet is játszik. Eperjes Károly színművész mindkét szerepért rendkívül hálás, erről bővebben a sajtótájékozatón mesélt is. (A sajtótájékoztató visszanézhető a Facebook oldalunkon.) Eprejes Károly mindenkinek szívből ajánlja az előadást, mert véleménye szerint nemcsak ők, művészek élvezték ezt a munkát, hanem az esztergomi bemutatón a közönség is olyan méltatásba kezdett, ami azt mutatta, hogy nagyon szerették a darabot.

Vannak olyan korszakok az ember és az emberiség életében, amikor különösen nagy szükség van ilyen jellegű példákra, hogy tudjon mibe kapaszkodni. A darabban Klárát a szerepét Molnár Anikó színművész játssza, aki úgy gondolja, hogy a legnagyobb segítséget az ilyen korszakokban önmagunktól kaphatjuk. Számára ezért fontos ez a darab és ezért van ennek gyönyörű jelentése és jelentősége.

A szerepe egy kicsit fogaskerék történet; minden kicsi fogaskerék azért ketyeg ebben az előadásban, hogy Szent Ferenc nagyságát bemutassa Kovács Frigyes színművész véleménye szerint.

Ugolino bíboros szerepében Horányi László színművészt láthatjuk. A bíboros igazi diplomata, egy valódi politikus és mélyen hívó ember. Ő az, aki felismeri Ferenc hitelességét, hogy a világnak milyen mértékben van szüksége ilyen mentalistára, azokra az értékekre, eszmékre, amiket ő vall, hirdet és próbál megtestesíteni. Ez az előadás egy színháztörténeti, hiánypótló esemény. A fő üzenete az, hogy törekedjünk arra, amit Szent Ferenc üzen.

Boráros Imre színművész - szerepében öreg papként és öreg emberként – szavai szerint szerepei üzenetet hordoznak, méghozzá annak az üzenetét, hogy jó valahova tartozni, ha valahol otthon érezzük magunkat, ha egy csapathoz, az emberekhez tartozunk, hiszen biztonsági érzetet kapunk ezáltal.