Hírek - 2022. szeptember 12.Sopron Balett 10

A mai napon sajtótájékoztatót tartott a Sopron Balett és a Soproni Petőfi Színház stábja a közelgő, 10 éves jubileumi táncgálával kapcsolatban.

Dr. Ragány Misa, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt a Liszt-központban, hogy nagyon kevés profi táncegyüttes van hazánkban. Ezek küldetése, hogy megszerettessék a művészeti ágat a közönséggel. Fontos a közönség érzékenyítése, mely a Sopron Balett esetében kiválóan sikerült, hiszen ha nem így lenne, nem jutottak volna idáig – ez utóbbit a Pro Kultúra Sopron új munkatársa, Vámos Gabriella tette hozzá, aki tovább méltatta Demcsák Ottó együttesét.

A színház balettkarának vezetője, az együttes megalapítója, művészeti vezetője és koreográfusa, a Harangozó Gyula-díjas Demcsák Ottó emlékeztetett, hogy 40 éve, a Győri Balett alapítása előtt a megyeszékhelyen sem volt hagyománya a táncművészetnek, és úgy ítélte meg, hogy mára mindkét város jeles képviselőjévé vált a tánckultúrának.

A szeptember 17-én, szombaton 19 órától megrendezendő 10 éves jubileumi gála fellépői között a házigazdákon kívül üdvözölhetjük a Kecskemét City Balett, a GG Tánc Eger, a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Balett, a Miskolci Balett, illetve az Európaballett St. Pölten együtteseit. A két felvonásból álló gála során 18 műsorszám lesz látható, és lesz olyan csapat, aki több táncművel is fellép.

Vámos Gabriella kiemelte, hogy mindenképpen érdemes ellátogatni az intézménybe 17-én este, ugyanis egy előadás áráért nyerhetnek betekintést a ma Magyarországon működő összes jelentős együttes világába.

A gálával egy időben pedig a színház közönségforgalmi területein három soproni fotográfus, Hainer István, Hipságh Gyöngyi és Szita Márton – tematikájában a tánchoz kapcsolódó – képeiből láthat kiállítást a közönség.

A sajtótájékoztató után Demcsák Ottó videóüzenetben hívta meg a gálára a Sopron Balett korábbi tagjait.

(Arra kérjük a kedves balettművész kollégákat, hogy szeptember 15-ig feltétlenül jelezzék részvételi szándékukat a színháznak.)