Hírek - 2022. szeptember 7.Fergeteges forgatag, avagy...

..."elsőáldozós" élménybeszámoló a Soproni Petőfi Színház nyílt napjáról. Kulisszajárás, tündérvarázslat, történelmi idegenvezetés, kamarazene, színházi stylist és gyermekrajz-kiállítás népszerűsítette a Soproni Petőfi Színház 2022/23-as évadát a szeptember első hétvégéjén megrendezett színházi nyílt napon.

 

Háromnegyed tízkor csoportosuló tömeg fogadott a színház főbejáratánál a kora őszi napsütésben. Az első kulisszajárás tíz órára volt meghirdetve, eszembe sem jutott, hogy esetleg nem férek be az első turnusba. Az eseményt azonban akkora érdeklődés fogadta, hogy ha nem lettem volna a Pro Kultúra újdonsült munkatársa, talán le is maradok róla. Majd nyílt az ajtó, és Seregély Dóra, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. marketingigazgatója lépett ki rajta. Kedvesen felhívta figyelmünket két párhuzamosan induló programra, majd azonnal meg is nyugtatott, hogy aki most nem fér be a kulisszajárásra, az feliratkozhat egy későbbire is, hiszen délután kettőig minden órában indulnak csapatok. Így a tömeg egy része Taschner Tamás idegenvezetővel indult történelmi városnéző körútra, mely tematikáját tekintve kapcsolódott a színház 2022/23-as évadában meghirdetett programhoz, én pedig a tömeg másik felével tódultam be a színház épületébe a 10 órakor kezdődő kulisszajárásra.

Németh Ervin, a színház dramaturgja fogadott bennünket az aulában, majd kis köszöntő után bele is csapott a lecsóba, és útjára indult a menettel. Mindeközben az emeleten is zajlottak az események. Tündér Míra, azaz Szekeres Kriszta a Pro Kultúra Sopron közművelődési munkatársa fogta össze a gyermekeknek szánt számos programot odafent. A Tündér Míra című gyermekbemutatóhoz kapcsolódó tematikus program a víz köré szerveződött, Hedry Mária ökomeséje ugyanis a víz értékeire hívja fel a figyelmet, középpontjában a víz megóvásának fontossága áll. A Pro Kultúra Sopron számára fontos a gyermekek érzékenyítése, a környezetvédelem, ezt több korábbi rendezvényükkel is bizonyították már. Tündér Míra segítői tündérruhába bújtatott óvónők, valamint a gyermekfoglalkozásairól városszerte híres Anna néni voltak, akik mesehallgatásra, játékos feladatsor megoldására, illetve varázsital készítésére csábították a vállalkozó kedvű gyermekeket. Szürcsölnivaló készült iskola- és oviundor ellen, gyermeknek és felnőttnek egyaránt. A kakaóbárba a matrózruhába öltözött Major Zsolt színművész invitálta a kicsiket, nagyokat, ahol a kakaó mellé finom foszlós kalács dukált.

Ez idő alatt a nagyteremben a kulisszák mögé betekintő csapatot Németh Ervin avatta be a színház rejtelmeibe. Megtudtuk, mit csinál egy ügyelő, vagy például ki rendelkezik szövegkönyvvel. A kíváncsi nézők pedig nem átallottak kérdezni, így vált még izgalmasabbá a színházi tárlatvezetés. Az épület első és második emeletén önállóan bolyongó közönséget a színház 2022/23-as évadában bemutatandó előadások díszletrészletei fogadtá, hanggal és fénnyel megspékelve. Így nyerhettünk bepillantást a Miért nem marad reggelire?, a Bolha a fülbe, az Isten komédiása, a Grand Hotel és a Chicago című darabok világába. A délelőtt folyamán többször rózsaszín ruhás tündérlányok – a 10 éves Sopron Balett tagjai – suhantak el mellettünk, és kápráztatták el légies, könnyed mozgásukkal a gyermekszemeket. S míg a látogatók egyik fele a varázsitaltól részegült meg, addig mi Németh Ervin szavaitól. Humorral töltődve, jókedvűen róttuk az emeleteket a pincétől a padlásig a színházról sok-sok fontos ismerettel gazdagodva. A zsinórpadlásról a nagyterembe visszatérve meglepetés várta az érdeklődőket: idén először kipróbálhattuk a nagyszínpadra telepített fénypultot, füst- és ködgépet. Aztán a forgón berendezett nézőtéren ülve megfordult körülöttünk a világ, az operafólián pedig vetített képek jelentek meg. Ebből a színes-szagos-fergeteges kavalkádból felocsúdva tapssal köszöntük meg a színházi tárlatvezetést, majd átadtuk a helyünket a következő csapatnak, akiket ezúttal Betuker Botond, a Pro Kultúra Sopron munkatársa kalauzolt végig a színházon. És tették ezt felváltva Németh Ervinnel egészen délután kettő óráig, mikor is az utolsó csapat indult útjára az épület falain belül.

A színházból kilépve óriás buborékok szálltak az égbe, vittek, repítettek tovább minket a város több pontján zajló eseményre. Így részesülhettünk kamarazenében a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar kamarazenekarának jóvoltából, vagy kaphattunk megszívlelendő tanácsokat színházi dresscode-ról a Kultúrpresszó teraszán. A Kabala elnevezésű rajzpályázat, melyet tavaly hirdetett a színház, lezárult ugyan, de a beérkezett és díjazott pályaműveket a világjárvány miatt nem láthatta a nagyközönség, így ezek kiállítására is most került sor a Mária-szobornál, a rendezvénytéren. Többállomásos kvízjáték, fantasztikus nyeremények, kedvezményes bérletvásárlás csábította a színházba járó közönséget a következő évadra az egész nap folyamán. Minden program díjmentesen volt látogatható, cserébe sok-sok értékes nyeremény ütötte a szerencsések markát. Akik eddig nem érdeklődtek a színház iránt, vagy csak keveset tudtak róla, azok kapták a legtöbbet, ők voltak a nap igazi nyertesei.

Csudás, sok színes eseménnyel teli forgatag volt a Soproni Petőfi Színház rendezvénye szeptember harmadikán, szombaton, melyre mindenképpen megérte elmenni kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Két Coviddal terhelt év után nem egyszerű a közönség lelkesedését megőrizni, a bérletházakat megtartani, azokat népszerűsítve újabb rétegeket érni el. A Soproni Petőfi Színház és a Pro Kultúra munkatársai azonban mindent megtettek azért, hogy közelebb hozzák hozzánk a színházat. Úgy hiszem, sikerrel jártak. A 2022/23-as évad főszereplője garantáltan A KÖZÖNSÉG lesz Sopronban.