Hírek - 2012. december 22.Színház a börtönben - Tudósítás az MTV-ben és a Pulzus Tv-ben

A Silentium - a csendtől a szóig című produkciót adta elő a Soproni Petőfi Színház a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben pénteken. A Wass Albert életművét bemutató összeállítást a néhai Bánffy György szerkesztette és rendezte. A teátrum színészeinek - Ács Tamásnak és Papp Attilának - az előadását 85 fogvatartott hallgatta.
Pataki András, a soproni teátrum igazgatója elmondta: fontos feladata a társulatnak, hogy a színház falain kívül is hozzanak létre előadásokat, így a templomok, iskolák, vendéglátóhelyek mellett börtönökben is fellépnek.
- A karácsonyi időszak nehéz a börtönökben, mi igyekszünk a mai látogatásunkkal hozzájárulni ahhoz, hogy könnyebb legyen a bezártságot, a család hiányát elviselni a büntetésüket töltőknek - mondta Pataki András, aki hozzáfűzte a győri és a szombathelyi börtönben is folytatódnak az ilyen jellegű rendhagyó színházi előadások.
Szarka Péter bv. alezredes,a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnok-helyettese, az intézmény megbízott vezetője örömmel fogadta a soproni színház felajánlását.
- Úgy gondolom, hogy a fogvatartottak is emberek. A társadalmi viselkedési formák elfogadásához mintát, kapaszkodót, lehetőséget nyújtanak számukra a színházi és más kulturális események. A decemberi ünnepnapokat a falak mögött bezárva nem könnyű megélni, ezért is szervezünk különböző programokat - hangsúlyozta Szarka Péter, akitől megtudtuk a 700 fogvatartott közül 85-en vettek részt a soproni színház előadásán, de háromszor ennyien jelentkeztek, hogy ők is szívesen megtekintenék a produkciót.

Tudósítás a Magyar Televízió Híradójában:
http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/12/22/11/MTV_Hirado_2012_december_22_7_00.aspx

A Pulzus TV tudósítása ezen a linken:
http://www.pulzustv.hu/archivum/hirmusor/