Hírek - 2022. augusztus 25.Országos siker a Bujtor Filmfesztiválon!

A legjobb kamera és vágás szakmai díját kapta a Sopron Balett fiatal művészének, Horváth Renátának a koreográfiája alapján készült Áttetsző viszonyok című különleges "verstáncfilm". A díjat Németh Anna vágó-rendező és Mike László operatőr vehette át augusztus 21-én.

Az NKA Imre Zoltán Programjának támogatásával – amelyet fiatal koreográfusok alkotásainak filmnyelven való megfogalmazására írtak ki – 2022-ben filmes alkotás született Horváth Renáta, a Sopron Balett fiatal táncosa és koreográfusa munkájából, amely az idei Bujtor Filmfesztiválon kimagasló szakmai díjat nyert el: Mike László operatőr és Németh Anna vágó-rendező a legjobb kamera és vágás díját vehette át.

A film felvételei április végén zajlottak Döbrönte környékén: az éjszakai forgatások során helyszínként szolgált a Bitva patak és a környező erdő, valamint a döbröntei vár is. A filmalkotók a zene és a természeti atmoszféra mellé egyenrangú félként társították Krusovszky Dénes Áttetsző viszonyok című versének részletét – így jött létre ez a különleges műfajú alkotás, a verstáncfilm. 

A Bujtor Filmfesztiválon az idén 26 versfilm került be a versenyprogramba, amelyeket a zsűriben Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a zsűri elnöke, Stork Natasa többszörös fesztiváldíjas színművész, Kalász József filmrendező, vágó, Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas színházi és filmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője értékelt. 

Az Áttetsző viszonyok című alkotás egyöntetűen tetszett zsűrinek: dicsérték a képi világát, a film hangulatának megteremtését, a versmondó művészek (Kisfaludy Zsófia és Savanyu Gergely soproni színészek) teljesítményét, a tánc és vers összhangját, s külön kiemelték a koreográfia finom érzékenységét, valamint a táncosok színészi alakítását is. 

A film alkotói

Koreográfus: Horváth Renáta
Tánc: Füsi Zsolt és Horváth Renáta (Sopron Balett)
A verset elmondják: Kisfaludy Zsófia és Savanyu Gergely (Soproni Petőfi Színház)
Operatőr: Mike László
Technikai munkatárs: Mike György
Vágó-rendező: Németh Anna

A film a Pro Kultúra Sopron, a Soproni Petőfi Színház és  az NKA támogatásával valósult meg.

A filmfesztivál díjazottjai (középen: Németh Anna és Mike László)

Néhány szó az alkotásról
Az Itt a tél munkacímű koreográfiát eredetileg Horváth Renáta két táncosra alkotta meg Ramin Djawadi azonos című – a Trónok harca sorozatban hallható – szimfonikus bevezetőjének inspirációjára. Egy férfi és egy nő páros magányának képeibe enged bepillantást a koreográfia, amely rendkívül tiszta és érzékeny táncnyelven mutatja meg a két ember érzelmi harcát. A szerelem kihűlésével való szembesülés egyszerre ébreszti fel bennük a ragaszkodás, a másik mindenáron való megtartásának igényét, s ugyanakkor érzékelik az érzelmi közösségükön keletkezett repedéseket, a távolodás fájdalmát is. Az érzelmi viharnak azon pontján lépünk be kettejük történetébe, amikor a maradás és az elszakadás mozzanata még egyformán erős, a férfi megtartó akciói a szelíd szerelmes erőszaktól az uralni vágyás gesztusáig ívelnek, mígnem az érzelmi eltávolodás közöttük végérvényessé válik. Harcuk az ellentmondásban oldódik fel, eljutva talán annak a bibliai mondatnak a megértésig: „Sem tárgyhoz, se m emberhez nem szabad görcsösen ragaszkodnunk, mert elveszítjük; s ha lemondunk róla, megnyerjük.”

A Bujtor Filmfesztiválról bővebb információ  elérhető itt !

A filmfesztivál promófilmje, amely részleteket tartalmaz az Áttetsző viszonyokból is,  ezen a linken  látható!