Hírek - 2022. július 22.Bindervilágban

Amikor az univerzum megszólal, akkor olyan lemezek születnek, mint a Blumenseele, Binder Károly nemrég megjelent albuma. A zeneszerző, zongoraművész tanszékvezető egyetemi tanár kvartettjével lépett fel a Jazzcsütörtökön a fertőrákosi barlangszínház Dohnányi termében. A remek hangulatú koncerten a közönség ízelítőt kapott a stílus legendás képviselőjének egyedi művészeti világából, amikor a folk, a balladisztikus, lírai hangzás, a népi free dzsessz izgalmas atmoszférát teremt a ritmusok titkaival, kavalkádjával, ahol jól megfér a mainstream, az etno, a gregorián és a bartóki rendszer. Ekkor lép az ember az improvizáció által fényörvénybe egy kimagasló színpadi négyesfogattal. 

Binder Károly nemrég  járt a fertőrákosi barlangszínházban. A csodálatos mandarin és a Bolero különleges koncertek és táncjátékok bemutatója alkalmából, amikor Bogányi Gergellyel, Boros Misivel és Varga Gáborral játszották a műveket. Most a Jazzcsütörtök keretében a pandémia alatt készült Blumenseele, azaz viráglélek című lemezének anyagát mutatta be.

Binder Károlyra mindig is jellemző volt, hogy eltérő zenei kultúrák, kompozíciós rendszerek sűrítményeit építi be műveibe. Természetesen a magyar zenei gyökerek, a stílus színességére jellemző ötvözöttség szintén megjelenik egy-egy szerzeményébe. Remek partnere ezeknek a számoknak, zenei témáknak a kibontására a Vujicsics együttes alapítója, Borbély Mihály klarinétos, szaxofonos, aki nagyon tudja, érti a Bindervilágot. Stílusoktól függetlenül képes más dimenzióba vinni a zenét. Az ő játéka hasonlatos ahhoz, amikor az ember elindul egy úton, s minden lépése által újabb utak, ösvények keletkeznek. Azok pedig egyre több izgalmas kalandot rejtenek a harmóniákban. Binder Károly szerzeményei olyan zenei történetek, amelyek a dzsessz által élővé válnak, elindulnak a képek, a témák a hallgatóság képzeletében, s ott alkotnak egységet a ritmus, a dallam szakralitásában. Így tényleg igaz az, amit ő tart a dzsesszről. Ahol zene van, ott élet van.

Hidász Tamás dobos és Horváth Balázs bőgős magas szintű hangszeres teljesítménye az összhang alapja, kísérője volt. Mindegyikük bele tudta rakni a maga zenei tégláját a koncertbe, s így a műfajt szerető közönség egy remek, emlékezetes dzesszélménnyel lett gazdagabb. A Bindervilág pedig új szerezeményekkel, lemezekkel továbbra is tágul, akár az univerzum. 

(V.R.)