Hírek - 2022. július 18.Goldmark – Ötórai hangoló

A soproni szimfonikusok kamaraegyüttese a soproni kötődésű Goldmark Károly op. 9-es vonósötösét adja elő az Ötórai hangoló jegyében július 31-én délután öt órakor a fertőrákosi barlangszínház Dohnányi termében. Részletek itt.

Goldmark Károly élete sok szállal kötődik Sopronhoz. Édesapja a sopronkeresztúri zsinagóga kántoraként nevelte gyermekeit, Károly a leghűségesebb városban tanult hegedülni. A soproni színházban hegedűsként dolgozott az 1848-as forradalom és szabadságharc idején. Önéletrajzában azt írta, kamaszként Sopronban volt először színházban, a legfelső karzat állóhelyeinek egyikéről nézte, hallgatta A tékozló című Ferdinand Raimund-darabot Konradin Kreutzer zenéjével. Goldmark 1849 nyarán a társulattal hosszabb vendégjátékra Győrbe ment. A győri csata napján majdnem meghalt, mert kíváncsiságból kiment a harcmezőre. Ezután egy évadot újra Sopronban töltött, majd 1850 nyarától Budára szerződött. A nemzetközi sikert az 1865-ben bemutatott Sakuntala című nyitánya hozta meg számára, majd 1872-ben megírja a Sába királynője című operát, amelyet három év múlva Bécsben bemutattak. Érdekesség, hogy a színpadra állításban Liszt Ferenc önzetlenül sokat segített neki. Műve a század egyik legnagyobb közönségsikere lett Európa-szerte, amely megalapozta a hírnevét.

Életében kilenc nyelven, a világ 30 operaházában tűzték műsorra darabját. Goldmarknak ezután már nem voltak anyagi gondjai, és még öt operát komponált. Emlékét őrzik Sopronban, több helyütt az országban, külföldön, és természetesen a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar is játssza a műveit.