Hírek - 2022. július 17.Dalok palástjában

Nagy utazás az élet, ahol Emlékem vagy. Ez az ő világa, és vele együtt a miénk. Vonatunk kattogó zajával, mikor forgat bennünket a szédület, s lelkünk egy néma gondolat az álmokkal együtt. Dés László Legyen úgy! című koncertjét felállva ünnepelték a nézők a fertőrákosi barlangszínházban. A zeneszerző, előadó vendégei Básti Juli és Tóth Vera voltak. Ők szintén hozzájárultak a kirobbanó sikerhez. Utolsó számként a Mi vagyunk a grund! hangzott el, s ezzel feltették a koronát az estére. Részletek, fotók itt.

Dés László zenéje, a hozzá kapcsolódó szövegek valóban lélektitkokat, utazásokat rejtenek. Olyan történeteket mesél, amelyek ott kószálnak az életünkben, gondolatainkban, sorsunkban. Számainak atmoszférája áthatotta a barlangszínház falait. Ő rólunk, nekünk énekel, hiszen lesz őszre tél, lesz szenvedély, amikor azt mondhatjuk egymásnak Legyen úgy!, csak Vigyázz rám. Parádés választás volt Básti Juli meghívása. Ő remek előadója Dés László és Bereményi Géza népszerű színészdalainak. Annak idején a Hallgass kicsit című lemezzel kezdődött a kapcsolatuk 1987-ben, s később jött a legendás Férfi és Nő produkció. Ezen az estén így egy kicsit Cserhalmi György szellemisége is kísért egy számot, hiszen a Tíz kicsi bűnjel a mai napig az egyik legkedveltebb ilyen jellegű dal. Többször látható a kívánságműsorokban. Most is óriási sikert aratott ez a duett Dés László és Básti Juli előadásában.

Tóth Vera szintén nagyon kitett magáért. Ő  képes mindent magas szinten, kiemelkedően elénekelni, de úgy, hogy az új, egyedi, és rá jellemző legyen. Így hangzottak el neki írt dalok, s ő adhatta elő a Nagy utazást, az elmúlt harminc év egyik legnagyobb filmslágerét. Dés László pedig remek szólókkal színesítette a számokat, amikor kibújhatott belőle a dzsessz szabadsága, s mindaz, amiért az elmúlt lassan 50 éve egyik legikonikusabb zeneszerzőjévé vált.

A zenekar, a női vokalisták összeszokottan, profin, érzékenyen, magas színvonalon játszottak, énekeltek. Ezekhez a melódiákhoz, történetekhez, amelyek úgy hatnak, mint egy mini színdarab, szükséges érzékenység, érzelem, szenvedély, gondolatiság, egyedi, lírai megfogalmazási mód a lendülettel, dinamikával együtt.   

A zeneszerző játszott dalt az  Éjféli járat című legutóbbi lemezéről is, s természetesen nem maradhatott ki A Pál utcai fiúk musical sikerszáma sem. A közönség vele együtt énekelte A mi vagyunk grund! slágert.

Dés László és zenészbarátainak szenzációs koncertje képzeletben elrepítette a nézőt egy olyan helyre, ahol a számok saját utakat, sorsokat járnak be a lelkekben, gondolatokban. Önállóan élnek a nézőkben szívek mozaikjaként. Amikor tényleg egy Nagy utazás az életünk. Dalok királyi palástjába rejtve így borkolózhatunk a zenébe. Dés László világával együtt.

(V.R.)

Fotók: Filep István