Hírek - 2022. július 14.Ördögölő Tamási Áron Fesztiválon

Az Ördögölő Józsiás című zenés tündérjáték kettő olyan nyári eseményen is részt vesz, amelyet Tamási Áron születésének százhuszonötödik évfordulójára emlékezve, az író életműve előtt tisztelegve hívtak életre. Gyulán, a Várszínházban augusztus 14-én, Mikházán a Csűrszínházban pedig augusztus 21-én látható a nagy sikerű előadás Pataki András rendezésében, Szarka Gyula zenéjével. Részletek itt.

Tamási Áron születésének 125. évfordulójára emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. Ennek szellemében jött létre a Gyulai Várszínházban a Tamási Áron Napok. Öt előadással, tudományos konferenciával és középiskolás diákszínjátszók darabjával várják az érdeklődőket. A prograsorozatban látható a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója.

Mikházán Tamási Áron 125 címmel jubileumi színházi fesztivált tartanak. Az eseményen anyaországi és határon túli társulatok mutatkoznak be az író műveiből készült darabokkal. Itt is megtekinthető az Ördögölő Józsiás. 

A produkció augusztus 3-án a Magyarpolányi Nyár programjai között szintén szerepel.  

A soproni sikerelőadást az MTVA és az Antenna Hungária rögzítette. A televíziós felvétel rendezője Komlós András volt, aki már 2000 színházi előadást, zenés darabot, koncertet, műsort vezényelt le szerte az országban. 

Az Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték a tervek szerint ősz elején látható a közszolgálati csatornán.

A színészek:

Az előadásban Józsiást Papp Attila formálja meg. Jázminaként Molnár Anikó látható. Bakszén szerepében Savanyu Gergely lép színpadra. Lámsza király Pelsőczy László, Kámzsa, égi mester Major Zsolt, Dilló tündér Kisfaludy Zsófia, Fanfarus, hopmester Farkas Tamás, Villikó Marosszéki Tamás lesz. Mordiast Horányi László (Jászai-díjas), Durmonyást pedig Kósa Zsolt formálja meg. A Zentai Magyar Kamaraszínház tagjai közül az előadásban Idilló tündért Verebes Judit, Ropogán pokolmestert Dévai Zoltán, Baburát, Bablónia királyát és Dudarót Szilágyi Áron, Mormogot, Bagaria örökösét és Bambuczot Virág György alakítja. A dramaturg Katona Imre. A díszlet a Jászai-díjas rendező, Pataki András munkája. A zenés tündérjátékban természetesen a Sopron Balett tagjai is részt vesznek. A lendületes, sodró erejű táncokat Demcsák Ottó (Harangozó-díjas) koreografálta. Az előadáshoz Szélyes Andrea tervezésében hatvan látványos jelmez készült. Az ügyelő Horváth Dávid. A rendezőasszisztens Simon Andrea.

A zenekar:

A Kossuth-díjas Szarka Gyula olyan zenészeket hívott Sopronba, akiket már ismerhetnek a nézők, mert játszottak a teátrumban, valamint ők alkották a Tücsöklakodalom mesés koncert zenekarát. Az Ördögölő Józsiás előadás zenekarában Szarka Gyulával Jelasity Péter (szaxofon, furulya), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek), Bese Csaba (basszusgitáros), Varjú Attila (ütőhangszerek) játszik együtt.

A történet:

A történet szerint Tündérországban Lámsza király lovagi tornát hirdet, aki nyer az Jázmina hercegnő kezét nyerheti el a koronával, a trónnal együtt. Józsiás diadalmaskodik, de a kudarcot vallott gonosz Bakszén ezt nem hagyja annyiban, és elkezdődik a harc a hatalomért. Nem más ez a játék, mint a szegény legény győzelme eszessége, testi-lelki ereje révén a pokol urai felett. Ezt tetézi boldogsága a kedvesével, Jázminával – az édenükbe tolakodók, az ország dolgát hátráltatók viszont lelepleződnek, halállal lakolnak vagy kiűzetnek az országból, mert ezt kívánja a nép: a tisztesség, a fény, a remény őrizője.