Hírek - 2022. július 11.Mesterek és tanítványok

Marimbák, vibrafon, xilofon, bongók – kizárólag az ütőhangszerek kaptak szerepet vasárnap, a SopronDrum fesztivál utolsó napján tartott ingyenes koncerten a Liszt Központ Petőfi-termében.

A zenei délutánon közreműködtek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Bartók Konzervatórium és a RichterJános Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai. Elsőként Rolf Wallin: Frapp című művét adták elő a zeneművészeti egyetem hallgatói, Siptár Bence és Simon András. A darab különlegessége, hogy bizonyos részein a zenészek dönthetik el, hogyan alakítják a zenei folyamatot. 

A két hallgató Maurice Ravel: Alborada del Gracioso című művével folytatta az előadást, két marimbán. A Bartók konzi növendékei következtek, négy diák egy Gershwin egyveleget adtak elő: a xilofonos szólistát, Endrédi Mihályt két marimbán kísérte Simon András, Szilágyi Péter és Puskás Ádám. 

A fiatalok előadása után a nagymesterek következtek: Emmanuel Séjourné és Sylvie Reynaert marimbán és vibrafonon adott elő több művet. Őket követve négy pár hangolt bongón, Steve Reich: Drumming című művének első részét adták elő a Bartókosok: Apágyi Ábel, Berki Áron, Endrédi Mihály, Puskás Ádám és Szilágyi Péter. Elérkezett az idő a közös játékhoz, a diákok és az oktatók Emmanuel Séjourné által komponált Double Concerto-t játszották. 

A szerző vibrafonon, Sylvie Reynart pedig marimbán játszott, a két szólistát kilenc ütőhangszeres diák kísérte, többek között marimbával, vibrafonnal, xilofonnal, csőharanggal, dobokkal,cintányérokkal, üstdobokkal kísérte a szólistákat. A darabot tulajdonképpen a mesterkurzus keretében tanulták meg a fiatalok.

– Azt gondolom jól sikerült a koncert. A növendékek az önálló produkciókban és a mesterekkel való együttműködés során is szépen helytálltak – mondta a Kossuth-díjas Holló Aurél, az Amadinda együttes tagja és a Bartók konzi ütőhangszeres tanára.

– Fantasztikusan játszottak a diákok – mondta a Kossuth-díjas Horváth Kornél, a SopronDrum művészeti vezetője a koncert után. – Szabályosan meglepődtem,olyan sokrétű volt a diákok fellépése. Magas szintű, profi módon adták elő a darabokat. Óriási elismerésem nekik, és felkészítő tanáraiknak – folytatta, majd hozzátette: a koncert számára demonstrálta, hogy a magyar ütőhangszeres zenei oktatás az elmúlt évtized során hatalmas fejlődésen ment keresztül, és világszínvonalú szintre jutott. – Ezek a fiatalok már bárhol a világon megállják a helyüket a színpadon – mondta örömmel Horváth Kornél.

(E.E)

Fotó. Máthé Alexandra