Hírek - 2022. július 11.Au revoir, SopronDrum!

Fantasztikus koncerttel koronázta meg az idei SopronDrumot a David Sanborn Acoustic Band. Az együttes 76 éves névadója amikor fújni kezdte hangszerét, az altszaxofont, játéka ugyanazt az erőt és fiatalosságot sugározta, mint a legendás Woodstockon való fellépésekor. Életre szóló élményt adott most a barlangszínházi közönségnek.

A zenész hároméves korától gyermekbénulásban szenvedett, emiatt 12 hónapig vastüdőben feküdt, és további két évet ágynyugalomban kellett töltenie. A hosszú felépülés során, orvosi tanácsra kezdett szaxofonozni, hogy a gyakorlás megerősítse tüdejét. Amit a zenétől kapott, azt most a soproni közönségnek visszaadta, lelket gyógyító, szenvedélyes szólói elkápráztatták a nézőket.

Billy Kilson dobos délelőtti, a Liszt Központban tartott szemináriuma után a barlangban is megmutatta a soproni közönségnek és a zenész tanulóknak a fergeteges technikával kivitelezett, energikus dobszólóit. Mr. Kilson kezében a két dobverő olyan, mint egy pár varázspálca, amivel megszűnik számára lehetetlen. A legbonyolultabb – és egyben leglátványosabb – ritmusokat játszi könnyedséggel adta elő, hiszen egy ekkora csillagnak ez csupán ujjgyakorlat.

Óriási teljesítményt nyújtott az együttes billentyűse, Geoffrey Keezer jazzongorista. Ritmusos és fantáziadús zongorajátékát és őrületes szólóit imádta a közönség. A zenész több ízben egyszerre két hangszer billentyűin játszott, egy rövid szóló erejéig pedig különleges technikát alkalmazott, amivel cimbalomszerű hangokat csalt ki hangszeréből.

Ben Williams jazzbőgős kiválóan kísérte zenésztársait. Hihetetlenül vagány szólói tetőfokán még maga David Sanborn is elismerően kiáltott fel.

Az együtteshez egy szám erejéig csatlakozott David Sanborn felesége, Alice Soyer énekes-zongorista is, aki francia nyelvű dalt adott elő.

Az együttes tagjainak nagyon tetszett a barlangszínház.

– Jól szórakoztunk itt, ez egy fantasztikus helyszín – mondta a koncert után David Sanborn. Az idős zenészt nagyon érdekelte a kőfejtő történelme, és elmondta, félt, hogy gond lesz az akusztikával a mészkő oszlopok között, de végül elégedett volt a hangzással.

– Életemben nem játszottam még hasonló helyszínen – mondta Ben Williams, aki reméli, lesz még alkalma fellépni a barlangszínházban. Szívesen visszatérne Billy Kilson is, aki elmondta, varázslatos este volt a vasárnapi. – Szívesen játszottam a lelkes, magyar közönségnek, és  el kell mondjam, ilyen természetes szépségű helyszínen még sosem léptem fel – mondta Geoffrey Keezer.

(E.E)

Fotó: Griechisch Tamás