Hírek - 2022. július 9.Salute, SopronDrum!

Két felvonásos komolyzenei koncerttel köszöntötte a SopronDrum nemzetközi ütősfesztivált a Győri Filharmonikus Zenekar péntek este a fertőrákosi barlangszínházban. Az elhangzott művekben főszerepet kaptak az ütőhangszerek.

Leonard Bernstein ünnepélyes Candide-nyitányával kezdődött a Salute, SopronDrum című zenei est a barlangszínházban. A győri komolyzenei együttest Kóczán Péter, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője vezényelte.

A mozifilmes hangulatot idéző nyitány után Kodály Zoltán: Háry János szvitjében kezdtek igazán előtérbe kerülni az ütőhangszerek: a zenekar a klasszikus vonós és fúvós hangszereken túl kis és nagy dobbal, cintányérral, üstdobbal, csengettyűkkel és a cimbalommal festett képet a közönségnek, főleg a Bécsi harangjáték, a Napóleon csatája és A császári udvar bevonulása című tételekben.

A koncerthez kapcsolódóan Kóczán Péter elmondta: a győri filharmonikusok már évek óta figyelemmel kísérik a SopronDrumot, és nagy öröm, hogy a zenekar részvételével emeli a fesztivál hangulatát.

A második felvonás a marimba főszereplésével kezdődött. A győri filharmonikusok a SopronDrum egyik idei meghívottja, a nemzetközileg elismert oktató és zeneszerző, Emmanuel Séjourné által szerzett marimbás és ütőhangszeres kvartettre írt szvitet adták elő. A szólistát többek között shakerek, csörgők, konga dobok, ritmushangszerek kísérték. A közönségre frissítően ható, egzotikus dallamok nem voltak ismeretlenek az idei ütőhangszeres fesztiválon, hiszen Emmanuel Séjourné által vezetett mesterkurzusok szüneteiben gyakran lehetett hallani, ahogy a fiatal zenészekből álló hallgatóság gyakorolja azokat a marimbán. Az ütőhangszeres szvitet óriási tapssal jutalmazta a közönség. Színpadra lépett a zeneszerző, Emmanuel Séjourné is.

A színpad rövid átrendezése után a koncert Leonard Bernstein West Side Story-jával folytatódott, amelyben a dobok és ütőhangszerek a Puerto Rico-i virtust jelenítették meg.

Ezután George Gershwin melodikus Kék rapszódiája következett. A darab előadásában közreműködött a Kocsis Zoltán-díjas zongorista, Várallyay Kinga is. A koncert után a fiatal zenésztől megtudtuk, ezidáig csak nézőként fordult meg a barlangszínházban.

– Elkápráztatott a hatalmas csarnok látványa és akusztikája, a szimfonikus zene itt igazán betöltheti a teret – mondta.

– A zenekarral sokszor játszottunk már itt, de mint szólista, először léptem erre a színpadra – mondta a Séjourné-kvartett marimbás szólistája, Kecskés Tamás, a Győri Filhamonikus Zenekar zenekari művésze és a győri Richter János Szakközépiskola ütőhangszeres tanára.

– Óriási megtiszteltetés, hogy a SopronDrumon szólistaként olyan művet játszhattam, amelynek szerzője napjainkban is aktív, és jelen van a koncerten – mondta a zenész, aki ugyancsak kiemelte a helyszín remek akusztikájáról.

A SopronDrum nagykoncertjei a hétvégén is folytatódnak: július 9-én este Stanley Jorden gitáros, július 10-én vasárnap pedig David Sanborn altszaxofonos lép fel együttesével a barlangszínház színpadán.

(E.E.)