Hírek - 2022. július 4.Évadzáró tíz év jegyében

Boráros Imre és Kovács Frigyes színművészek nívódíjat vehettek át, Alina Tarnyenko, a Sopron Balett művésze az év táncosa díjat kapta a Soproni Petőfi Színház évadzáróján, ahol a társulattól búcsúzó Pataki András igazgató-főrendező értékelte a szezont, és az elmúlt tíz éves ciklusát.

A társulati ülésen dr. Ragány Misa, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta: a járvány miatt nem egyszerű évadot zárhat a színház, a szezon második felére torlódtak a előadások. A folyamatos működés mellett a barlangszínház dübörög, nemrég tartottak egy Lehár-gálaest, s rövidesen jön A vadak ura musical szintén saját előadásként. Most szombaton Esztergomban ösbemutatóként láthatta a közönség az Isten komédiása misztériumjátékot, amely októbertől szerepel már az új soproni évad műsorán. Az ügyvezető kiemelte, az energiaárak, a bizonytalanság, a háborús helyzet óvatosságra inti a színházakat, s ezért  örülni kell minden apró sikernek, meg kell becsülni azt. 

Pataki András igazgató-főrendező azzal folytatta, a legjobb hír, hogy megvalósult az évad. A színházak bezárása és ismételt  megnyitása után most az a feladat, hogy újra pozicionálja magát az intézmény. A teátrumot körülvevő társadalmi, gazdasági hálót ismételten szőni kell. 

A szabadság évadának előadásait értékelve elmondta: Németh László Széchenyi című történelmi drámája értékes, komoly vállalás, kiemelt szerepe volt a szezonban, hiszen Sopron első díszpolgáráról szóló ritkán játszott művet mutathattak be. Az Ördögölő Józsiás zenés tündérjátékkal a fiatal közönséget is szerették volna megcélozni, s örömteli, hogy ez sikerült, a felsősök például többször felállva tapsolták meg a darabot. A produkciót idén nyáron több helyen játsszák még. Kiemelt fontosságú premier volt az És mégis élünk táncmű Szarka Gyula zenéjével, Demcsák Ottó koroegráfiájával, mert ezzel a bemutatóval is tudtak csatlakozni a város ünnepéhez, helyi történetet, értékeket felmutatva. Ugyancsak jelentős előadásként értékelte Sík Sándor István király című történelmi drámáját, mert történelmi kitekintést nyújtott, s arról a magyar nemzeti értékközpontú identitásról szól, melyet mindig is képviselt a színház az elmúlt tíz évben. A stúdiószínházban Mrożek Emigránsok című színjátékát játszották. Ez az előadás több fesztiválra kapott meghívást, jártak vele Lembergben, Kisvárdán, a budapesti Thália Színházban rangos szakmai eseményeken.  A szezon végén a Bál a Savoyban revüoperett szintén nagy sikerrel debütált a  magyar közönség előtt. Tudatosan nem tértek le arról a választott útról sem, hogy a fiatal közönséget is megcélozzák előadásaikkal. Az ifjúság kultúrára való nevelése fontos feladatuk.

Az elmúlt tíz évről is beszélt Pataki András. Ahogy megfogalmazta: kinevezésekor paradigmaváltás történt a városban azzal, hogy létrejött egy Sopronban élő és alkotó társulat. Ennek létrehozása, felépítése az első öt esztendőben sikerült. A közönség és a köz szolgálatába állt a színház, a  társulat, s minden előadást komolyan vettek. Közös célként egy irányba nézett a kollektíva, s a kezdeti tartozkodó hozzáállás után a nézők is támogató szeretettel vették, és veszik körbe őket. A város vezetése a színházzal kapcsolatban együttműködést és nyitottságot képviselt mindig.

Jelentős és hatalmas fegyverténynek gondolja, hogy létrejött a Sopron Balett tíz éve, s a táncművészettel kapcsolatos művészi út sikeressé vált. Emiatt is tartja jó döntésnek az együttes megalapítását. 

A felújított barlangszínházat 2015-től sikerült Európa kulturális térképére felhelyezni. Itt továbbra is megoldásra váró feladat, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szálláslehetőséggel rendelkezzen a város és környéke. 

Pataki András köszönetet mondott elődeinek, akik az elmúlt 30 évben dolgoztak a soproni színházért, így Mikó Istvánnak, Valló Péternek, Szilágyi Tibornak és Darvasi Ilonának. Ugyancsak megköszönte vezető-társainak: Katona Imrének, Demcsák Ottónak, Oberfrank Péternek és Kovács Ferencnek a munkáját.

Vissszatekintett a tíz esztendő előadásaira, fontos bemutatóira, s elmondta: a színházra jellemző szakmai munka eredménye, hogy irányítása alatt számos fesztiválra kapott meghívást a Soproni Petőfi Színház, s ez fontos elmozdulás volt a teátrum életében. Így jártak rangos szakmai seregszemléken Kisvárdán, Lembergben, Kassán, Pozsonyban, Mikházán.    

A társulati ülésen Pataki András bejelentette, hogy a négy éve elhunyt kollégájuk, Horváth László színművész emlékére készült A padlás című előadásukat december 22-én műsorra tűzik, s ebből az alkalomból adománygyűjtést szeretnének tartani barátjuk árváinak. 

Az évadzárón elismeréseket is átadtak. A Kossuth-díjas Boráros Imre és a Jászai-díjas Kovács Frigyes színművészek nívódíjat vehettek át, Alina Tarnyenko, a Sopron Balett művésze pedig az év táncosa díjat kapta.

Fotók: Koppány Karina