Hírek - 2022. június 30.Lehár-gála: hangvarázslatban

Olyan hangvarázslatban részesült a közönség a német nyelvű Lehár-gála első előadásán a fertőrákosi barlangszínházban, hogy ámulatba esve felállva ünnepelte lelkesen az egész produkciót, a szólistákat: Benedekffy Katalint, Szeghő Adriennt, Boncsér Gergelyt és Jenei Gábort. A zeneszerző szellemisége ott lebegett a színpad felett, és betöltötte az évszázados falakat az operettek világával, a műfajt közvetítő énekesek titkával, energiáival, erejével, magas szintű teljesítményével olyan atmoszférában, ahol guruk és sámánnők járnak, és ők is Lehárt hallgatnak. Persze, csakis ilyen nagyvonalú művészekkel. Részletek, fotók itt.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és a Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda 2018-ban kötött együttműködési megállapodást. Ennek keretében a magyar fél német nyelvű operett-előadásokkal várja az osztrák-bajor nyelvterületről érkező nézőket, csoportokat a nyári szezonban a barlangszínházban. A Bál a Savoyban soproni előadás mellett idén egy nagyszabású Lehár-gálát kínálnak még a közönségnek Benedekffy Katalin szerkesztésében. Ezt az összeállítást magyarul július 2-án is előadják. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy minden jegy elkelt szombatra.

Az első Lehár-gála előtt Sepp Schreiner, a Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda tulajdonosa köszöntötte a nézőket, akiket a bejáratnál, és a katlanban színes programok, látványosságok vártak zenekarral. A produkció konferansziéja Rupnik Károly színművész volt, aki frappáns, humoros átkötésekkel, remek előadásmódban mesélt a világhírű zeneszerzőről, életéről, műveiről, az elhangzó dalokról, a műfajról. A színpad hátterében pedig vetítés kalauzolta a nézőket a zeneszerző életében utazva. 

Az énekesek pedig délelőtt tíz óra ide vagy oda, teljes sebességre kapcsolva adták elő Lehár Ferenc legnagyobb, cseppet sem könnyen énekelhető operett-dalait. Úgy, olyan művészi erővel, hogy azt talán maga a zeneszerző is felállva tapsolta volna meg.

A négy kimagasló képességű szólista technikai tudása, hangterjedelme, színpadi ereje lehengerlően hatott, s mindemellett egyéniségükkel megtöltötték a dalokat. Élték azokat, s így képzeletben megelevenedett A víg özvegy, A mosoly országa, a Cigányszerelem, a Luxemburg grófja, a Giuditta, A három grácia című népszerű operettek világa. Persze, ehhez az is kellett, hogy Oberfrank Péter vezényletével a zenekar olyan profi, magabiztos kíséretet nyújtson, hogy a műfaj magnetikus vonzereje a hangszeres csodákkal együtt működjön, és repítse a közönséget oda, ahol a dalok keresik a pillanat vissza nem hozható lélekhullámát. Ott ilyen négy művész állítja meg a levegőt a színpadon. Csillagpajzsként, hangoltárokkal, a végtelenbe törve. Az így létrejött produkciót színesítette a szentesi Szilver Táncsport Egyesület táncosainak közreműködése Princz Nóra koreográfus vezetésével.

Annak idején az osztrák lapok azt írták, a zenés színpadnak három műfaja van: az opera, az operett, és Lehár. A mostani nagy sikerű összeállítás is bizonyította ezt. Nyáraranyként, barlangszínházi égablakként. Amikor a felhők bevonják vitorláikat, s lehorgonyoznak Fertőrákos felett, hogy találkozzanak az operettsámánnők és guruk varázshangjaival, mágiájával. 

(V.R.)