Hírek - 2022. június 27.Ott fenn egy ország

Nem elég a szó, nem elég a dal, csak az elég, ha Zorán koncerten történik meg mindez. A hétvége legemlékezetesebb eseménye volt a legenda fellépése a fertőrákosi barlangszínházban. Kétszer töltötte meg a helyszínt. Könnyező, felállva tapsoló, táncoló közönség előtt zenekaros kísérettel adta elő legnagyobb slágereit. Lélektől lélekig, álmoktól álmokig, falrepesztő energiaáramlással, amikor az általa teremtett világban az idő végtelenné vált, s fénnyel írta tovább, hogy kell ott fenn egy ország. Aki ott volt, sokáig nem felejti ezt. Részletek itt.

Zorán egész pályafutása, a dalai, az általa énekelt történetek generációkat kísérnek. Arról énekel, ami egyéni lélekút, közben közösségi összetartó gondolatot, érzést, hangulatot, atmoszférát áraszt. Minden közel áll hozzá, ami emberi, ami rólunk szól egy olyan világban, ahol a szerelemnek múlnia kell. Ilyenkor apánk elhiszi Chaplin bánatát, a folyók irányát, a szavak igazát. Amikor az életünk csak egy nagy kabát, s azt mindenkire rászabták. Dalainak szerzője főként testvére, Sztevanovity Dusán és Presser Gábor. Ők ismerik, tudják, érzik, belélátják, melyik számot képes három perc alatt beültetni a szívekbe, lelkekbe, életekbe, több korosztály összatartó kapcsaként.

Zorán korábban járt a barlangszínházban. Ahol fellépett már egyszer, oda legközelebb mindig új műsort állít össze. Természetesen a legnépszerűbb, emblematikus számok (Apám hitte, A szerelemnek múlnia kell, Kell ott fenn egy ország, Kabát dal, Ne várd a májust, Nem elég) amelyeket a közönség vár, mindig elhangzanak, hiszen azok akkora erővel bírnak, hogy kihagyhatatlanok egy koncertből. Olyan ez, mintha a Rolling Stones egy bulin nem játszaná el a Satisfactiont.  
 
A magyar legenda remek hangulatú koncerteket adott a barlangszínházban. Az ország legjobbb session zenészei kísérik már hosszú évek óta. Így a hangzásvilágra, a zenei igényességre most sem lehetett panasz. Remekeltek a zenészek, a vokalisták. Szólók, hármas, négyes, ötös éneklések közben parádéztak, és lélekben is kísérték a dalokat. Látszott, érződött, ezek a számok őket is kísérik a hétköznapokon.

A közönség pedig hol könnyezve, hol együtt bulizva énekelte az ismert számokat, amelyeknek a titka a lélekcsöndek mélyén az is, hogy hisz a néző a dalban. Jó kis hit ez. Képzeletbeli őrtoronyként magasodik az emberben, mindenható szellemként, amikor a ritmusban ott ül vele szemben Zorán. A világ legtermészetesebb mondján megpengeti a gitárját, és megtölti a percet az élettel, szívvel, létezésünk igazságaival, íróniával az összekacsintós időtlenségben. Örök körforgás ez. Gombolyagként és gondolatként. És ez így volt most is. Fénnyel írt örök barlangemlékként. 

(V.R)

(Zorán csak a honlapunknak interjút adott a fertőrákosi koncertje után, ezt rövidesen olvashatják.)  

Itt: http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/2250-exkluziv-interju-zorannal.html