Hírek - 2022. június 23.Ferenc, az ember

Emberként szeretném őt megmutatni, a legendává nemesedett szent mögött meghúzódó hús-vér emberként. Ő tetteivel, tanításaival, gondolataival, egyetemes értékrendjével, és vallási üzeneteivel példát, s egyúttal hatalmas űrt hagyott maga után az elmúlt nyolcszáz évben. Az útja, a sorsa érdekelt, hogyan, mitől vált ilyenné, egyfajta követendő ikonná, mit vihetünk tovább abból, amit képviselt - mondta Papp Attila, az Isten komédiása című misztériumjáték főszereplője, aki Assisi Szent Ferencet játssza az előadásban. A Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciója, Katona Imre darabja nyitja A közönség évadát októberben a leghűségesebb város teátrumában. A Dunakanyar fővárosában július 2-án látható az ősbemutató.

Papp Attila a keddi soproni munkabemutató után elmondta: nem volt könnyű számára ez a próbafolyamat abból a szempontból, hogy miként ragadja meg Ferenc alakját és ívét a duhaj, tehetős ifjúktól a stigmatizált bölcsig. Megkeresse azt, hogyan lehet egy embert, akit az utókor szentként ismer, csodák lengenek körül, úgy eljátszani, azt az utat lássuk, mitől, és miért válhatott ilyen világot megváltoztató szentté.

- Assisi Szent Ferenc a világra, a kereszténységre, a vallásra elementáris hatást gyakorolt. Él róla egy ikonikus kép a mában, a történelemben, s ilyenkor fennállhat az a veszély, hogy a színész az eszmét, a szentség közhelyeit próbálja meg eljátszani. Eleve lehetetlen vállalkozás, és nem is fogja megközelíteni a lényeget. Ferenc sem szentként jött a világra, hanem életének, cselekedeteinek összessége emelte őt azzá. Az embert szeretném eljátszani, nem a szentet. A szentté válás folyamatát kerestem az emberben. Hogyan mutatkozott az ő fizikai életében a transzcendens. Miként élte meg a sorsát, hogyan vetkőzte le a földi súlyokat. Isten szólt hozzá, de mitől lehetett ő kiválasztott? Talán nem is lényeges. Az viszont annál inkább, hogy ezt felismerte, és elfogadta. Persze kétségek, vívódások, elbizonytalanodások által jutott el az ő küldetéséig. Hogyan hatott társaira, miért is kezdték el követni annyian. A hitet, az egyházat megfordító csodatévő szent példája, üzenetei mellett lássuk meg, ma mit mondhat ő számunkra emberként is - foglalta össze gondolatait szerepéről Papp Attila, aki hozzátette: Katona Imre szenzációs szövegkönyve igazán egyedüli és izgalmas darab. Rengeteg sűrített eszenciális, filozófiai bölcsességet tartalmaz erkölcsről, mélységekről, magasságokról, hitről, világról, az emberi létezésről, ezért nem könnyű élő szavakká váltani. Egy megvilágosodott ember szavai ezek. A ma embere már nem így, és ilyen formában beszél. Így szinte képzeletbeli patikamérleget használva nagyon kellett figyelnie arra, hogy ezek a szövegek természetessé és élővé váljanak az előadásban. Emberközeliek maradjanak, ugyanakkor képviseljék mindazt, amitől Ferenc szentté vált.

Fotók a próbákról: