Hírek - 2022. június 18.Barlangpremier: ősbemutató!

A zongorák magyarországi királyaival, sztárművészeivel, nemzetközi hírű balett-táncosokkal készült koncert, táncjáték Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című szerzeményeire a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Produkció, valamint az InterEUropa Balett országosan egyedülálló összművészeti előadásában hazai ősbemutatóként, amely ma este nyolc órakor látható a fertőrákosi barlangszínházban. Bogányi Gergely, Boros Misi, Binder Károly, Varga Gábor, Mischa Sosnovski, Iryna Tsymbal, Aoibh Ni Riain Broin nagy varázslatot tartogat. Főpróbán jártunk, itt láthatók az első fotók!

Nagy izgalommal készült a stáb a bemutatóra. A sztárzongoristák - hiába járták be a világ színpadait már eddig is - olyan koncentráltsággal, teljes átéléssel ültek a Bogányi Gergely által fejlesztett nemzetközi hírű zongorák mögé, mintha életük koncertjére készültek volna. A táncosok érezték, ez nem olyan fellépés lesz számukra, amit egyhamar elfelejtenek. Összpontosításban, az egész atmoszférában érződött, földről tör az ég felé a stáb. Az ötletgazda, rendező Pataki András mindenki számára egyénileg is adott instrukciót.   

Különleges élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózok győztese, a zongora hercege, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas, nemzetközi hírű jazz-zongorista, zeneszerző és Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játsszák a darabokat a színpadon koncertszerűen a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorákon. A csodálatos mandarint – amelyből Bartók Béla annak idején maga készített két zongorára egy átiratot – Bogányi Gergely és Boros Misi játssza közösen. A koncerten Binder Károly és Varga Gábor közösen egy improvizatív részt is bemutatnak, továbbá a négy zongorista Forráspontban című új műve is elhangzik. A Bolerót szintén két zongorán adják elő.

A táncműveket Michael Kropf koreografálja, aki nemzetközi szintű, világot bejárt sztártáncosokat kért fel az előadások főszerepeire. A mandarint a moldáv Mischa Sosnovski formálja meg. Ő majd húsz évig erősítette a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét. A lány szerepét pedig a fehérorosz származású táncos csillag, Iryna Tsymbal alakítja, aki a Litván Opera, a bécsi opera mellett Harangozó Gyula hívására a 2000-es évek elején táncolt a Magyar Állami Operaházban is. A Bolero női szólóját az ír Aoibh Ni Riain Broin táncolja. Az előadásokban a Sopron Balett és a Sankt-Pölten-i Europaballett művészei is részt vesznek. Koncertet és táncszínházi előadást láthatnak együtt a nézők különleges látványvilággal. További kuriózuma lesz A csodálatos mandarin című darabnak, hogy Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője is színpadra lép az Öreg gavallér szerepében. Ő több mint tíz éve hagyta abba a táncot, most ennek a különleges produkciónak a kedvéért vállalta, hogy ismét közönség elé áll.  A mostani előadást a lelkében a Győri Balett alapítójának, az egykori mesterének, a nemrég elhunyt Markó Iván emlékének szenteli. Markó Iván koreográfiájával 1982-ben a Győri Balettel és a Bartók művéből készült produkcióval megnyerték az akkor még létező baltimore-i világszínházi találkozó fődíját. Ez a darab a győri társulat aranykorszakának egyik nagy világsikere volt és ő is táncolt benne.

Minden, amit az előadásról tudni lehet nyilatkozatokkal, próbariportokkal, táncosok interjúival ezeken a linkeken olvashatók:

http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/2233-mandarin-es-bolero-a-barlangban.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/2235-a-galaxis-es-a-nap.html

Fotók: Hipságh Gyöngyi
Fotó és borítókép: Filep István