Hírek - 2022. június 17.Jazz-szerű életünk

Az élet megkapóan jazz-szerű, írta Fodor Ákos, a haiku mestere. Aki pedig meghallgatta a Kollmann Gábor Quintet koncertjét a fertőrákosi barlangszínház Dohnányi termében, az akár hozzáfűzheti: és bőkezű, hogy ilyen remek muzsikusokat láthat itt a közönség. A Jazzcsütörtök nyitánya, a zene és a bor találkozása, emlékezetes, jó hangulatú élményt nyújtott a stílust kedvelő nézőknek, s a parádés ötösfogatnak. Részletek itt.  

A stílushoz kapcsolódó leggazdagabb, legeredetibb, legszínesebb, legenergikusabb az a felállás, amelyet képviselnek Kollmann Gáborék. A szaxofon mellett hangsúlyos szerepet kap a számok eljátszása, megfogalmazása közben a trombita, a zongora, a bőgő és a dob. Így, ilyen hangszereléssel kelnek életre Freddie Hubbard, Cole Porter, Joe Henderson, Bernice Petkere, Dizzy Gillespie, Charlie Parker szerzeményei. 

Az érdeklődést látva, sikerült megszólítani a dzsesszt szerető közönséget ezzel a kezdeményezéssel a barlangszínház idei évadában. Jöttek osztrák vendégek is koncertre, ahol jelen volt Taschner Kurt István, akit nemrég választottak meg a Magyar Bor Akadémia főtitkárává.

A formáció nagy kedvvel játszott, érződött, hogy profi, kiemelkedő zenészek, akik képesek a dzsessz összes szépségét, szabadságát, vízként átmosó erejét képviselni. Lazán, magas színvonalon, határtalanul. A népszerű számok, standardok, (Down Under, What is this called, Recordame, Close Your Eyes, Voyage, Reedus' Dance, A night in Tunisia,) hamar lázba hozták a közönséget, akik nagy tapsokkal jutalmazták a szólókat. Igazán elemében voltak a zenészek, parádés futamok, improvizációk, egymásnak válaszoló hangszeres témák jellemezték a számokat. Kollmann Gábor szaxofonon varázsolt, Bér Zsolt trombitán mágikusan rengette meg a barlang falait, Csanyi Zoltán zongorán játszott olyan futamokat, hogy arra még a legínyencebbek is csettintettek, Hárs Viktor bőgőn mutatta meg, hogy ez a zene milyen mély életérzéseket hordozhat, Sramkó János pedig dobon parádézott, ritmusvirtuózként.

A koncert olyan volt, mint egy zenei utazás, amelyre mindig jó emlékezni. Mert az élet tényleg jazz-szerű. Kollmann Gáborékkal együtt.

(V.R.)