Hírek - 2022. június 10.Benne leszünk a tévében!

Vastapssal, többen felállva ünnepelték az Ördögölő Józsiás stábját csütörtökön este. Ez pedig benne lesz majd a televízióban ősszel, ugyanis az MTVA és az Antenna Hungária rögzítette a nagy sikert elért előadást a Soproni Petőfi Színházban. Tamási Áron születésének 125. évfordulójára emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, s ebből az alkalomból vették fel a zenés tündérjátékot hét kamerával a leghűségesebb városban. Részletek itt.

A Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház népszerű előadását Pataki András rendezésében megszerette a közönség, a leghűségesebb városon kívül több helyen járt már, és még további út vár rá. A Tamási-emlékévhez kapcsolódva érkeztek a tévések, hogy rögzítsék a produkciót. A televíziós felvétel rendezője Komlós András volt, aki már 2000 színházi előadást, zenés darabot, koncertet, műsort vezényelt le szerte az országban.

Nem tudta kiemelni, melyik bizonyult a legemlékezetesebbnek számára, de az Operaház megnyitója az egyik ilyen. A mintegy húsz fős stáb az irányítása alatt szervezetten, profin, nagy szakértelemmel, összeszokottan dolgozott. Az operatőrök között akadt olyan, aki ismerősen mozgott már a színházban, hiszen legutóbb részt vett a Bál a Savoyban felvételében, másik kolléganője - hiszen női operatőrök is jöttek most Sopronba - pedig a hűség napi ünnepség közvetítésében dolgozott. Komlós András azt kérte a csapattól, a  színészektől, hogy a zenés részeknél fokozottan koncentráljanak, megmaradjon az összhang a zene, tánc és a dalok között. Szarka Gyula zeneszerzőre és zenésztársaira is szegeződött egy kamera. A jeleneteknél a közeli felvételek miatt némiképp kisebb gesztusokkal dolgoztak a színészek, ám a játék sodrását, a művészi teljesítményeket, a darab varázslatát, hangulatát ez nem befolyásolta. A közönség hosszú vastapssal, lelkesen ünnepelte a darabot színpadra állító stábot, és többen kérdezték a televíziósoktól, mikor adja majd le az MTVA a felvételt, mert ők azt okvetlen szeretnék otthon is megnézni. 

Az Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték a tervek szerint ősz elején látható a közszolgálati csatornán. Tovább írva az előadás és Tamási Áron legendáját. 

Az előadáson részt vettek az Euroliga-győztes soproni női kosárlabdások, vezetőik, erről külön itt olvashatnak: 

http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/2229-kosaras-kiralynok-a-szinhazban.html