Hírek - 2022. június 9.Installáció a színház előtt

Makovecz Imrének, a magyar organikus építészet legnagyobb alakjának, Kossuth- és Ybl-díjas művészének állít emléket az a két és fél méter magas installáció, amely fotókkal, tervrajzokkal, digitális tartalommal a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány szervezésében érkezett Sopronba a Petőfi Színház elé. Az "Ég és föld közötti építészet" című vándorkiállítás oszlopa június 20-ig látható.

Az avatáson Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere méltatta a magyar organikus építészet megteremtőjének életművét, kiemelve, hogy Makovecz Imre egyetemes művész volt, aki közéleti kérdésekben is érzékenységet mutatott, s olyan emelet és szint az ezeréves történelmünkben, amelyre tudunk építkezni, valamint örökké emlékezni. A soproniak által “Makovecz-házként” ismert Móricz Zsigmond utcai épület is az építész stílusát képviseli.

Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi tudományos főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, a művész halálának tizedik évfordulójára készült országos szabadtéri vándorkiállítás tavaly jött létre, s 14. helyszínként mutatják be Sopronban. A képekből és szövegekből kiolvasható Makovecz Imre szellemisége, mely szerint az építész küldetése az, hogy kapcsolatot keressen ég és föld között.

Az avatás, illetve megnyitó után a Kós Károly Egyesülés és a Makovecz Imre Alapítvány támogatásával a színházban kerekasztal-beszélgetést rendeztek meg, amelyen Kuli László építész, valamint Fülöp István építész, a Makovecz Imre által alapított Kós Károly Egyesülés végzett vándorépítészei és Makovecz Imre tanítványai vettek részt. A moderátor dr. Markó Balázs DLA, a Soproni Egyetem Faépítészeti Tanszékének vezetője volt.