Hírek - 2022. június 1.Barlangban: Az Ég tartja a Földet

Sztárszereposztással mutatják be Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című nagyszabású musicalt Árpád-házi Szent Erzsébetről június 4-én a fertőrákosi barlangszínházban. Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde darabját a Forrás Produkció előadásában Cseke Péter rendezésében láthatja közönség. A kirobbanó budapesti siker után a történelmi időutazásban ezen az estén részt vesznek a soproni közönség kedvelt előadói, művészei, így Békefi Viktória, Vastag Tamás, Buch Tibor, Fésűs Nelly, Papp Attila, Kisfaludy Zsófia, Horányi László, Vásári Mónika.  

Az Ég tartja a Földet. Ez a titok egy olyan kislány szívében ölt alakot, akinek születését a csillagokból jövendölték. A világ leghíresebb magyar szentjének történetében 70 szereplő szavain, énekén, színpadi produkcióján keresztül mutatja be a kort, a történelmi időket, melyben Erzsébet született. Sorsának mai napig tartó, s ható üzenete van. Egyedülálló látványvilág, fergeteges táncok, kimagasló színészi és énekesi teljesítmények jellemzik a grandiózus produkciót.

A musical története a XIII. század Európájába kalauzol bennünket és megismerhetjük, hogyan vált a magyar királylányból egy életerős, tettrekész nő, akit anyósa ármánykodása, szeretett férjének kényszerű távolléte, járványok, szegénység, halál sem tudott megtörni. Olyan nőt ismerhetünk meg, akit már életében szentként emlegettek. Akinek lelkét nem torzította el a fájdalom, sem a ráruházott hatalom. A történet jóval több egy szent életrajzánál. Szembenézés az emberi gyarlósággal, az emberi lélek önzetlen nagyságával. Korkép Magyarországról és a türingiai Wartburg váráról, amelyet a hatalomnak hízelgő, korrupt főurak összeesküvései gyengítenek. Trónviszályok, gyilkosságok szövevényén át rajzolódik ki egy fiatal nő portréja, akinek jósága, hite a későbbi IV. Béla királynak is erőt adott a tatárok dúlta ország újjáépítéséhez.

A musical nem csupán egy szent élettörténete, hanem szembenézés az emberi gyarlósággal és az emberi lélek önzetlen nagyságával. Ármánykodások, gyilkosságok szövevényén át rajzolódik ki Szent Erzsébet portréja. Az asszonyé, aki a női eszmény megtestesülésévé vált. A szép, boldog, szerelmes nőé, aki megmutatta, hogy az igazi szeretet a legzordabb körülmények között is feltétlen és kiapadhatatlan.

A főbb szerepekben június 4-én a fertőrákosi barlangszínházban ők lépnek színpadra:

Erzsébet - Békefi Viktória
Lajos - Vastag Tamás
Walter lovag - Buch Tibor
Gertrúd -Fésűs Nelly
II. András -Horányi László
Zsófia - Vásári Mónika
Herman gróf - Szerednyey Béla
Magister Konrád - Kaszás Géza
Guda - Varga Vivien
Izolda - Katz Zsófia
Waltraud - Kisfaludy Zsófia
Volker - Pesák Ádám
Béla - Papp Attila
Albert mester - Faragó András
Henrik - Varga Szabolcs
Godehard - Barabás Kiss Zoltán
Vincentius - Szűcs Sándor
IX. Gergely - Benkő Péter
Öreg koldus, császár - Gerdesits Ferenc