Hírek - 2022. május 30.Ő volt a Haumann!

Ő volt a Haumann! A titok maga. Érzékeny lélek, igényes, jó ízlésű, kimagasló színész, aki minden műfajban nagyot alkotott. Így gondol vissza elhunyt kollégájára, pálytársára Mikó István, a Soproni Petőfi Színház önálló társulatának megalapítója, aki az 1980-as, és 90-es években sokat játszott együtt a színészlegendával. Mint mondta, 30 esztendővel ezelőtt a leghűségesebb városban a közönségnek szólt az első előadásuk, Dürrenmatt Meteor című műve, amit az Arizóna Színházból hoztak. Haumann Péterre választották a darabot. Részletek itt.

- Egy olyan all-round, sokoldalú, univerzális, ezerszínű színész volt, aki minden műfajban, stílusban nagy tudott lenni. Művészként példaképe lehetne bárkinek ezen a pályán. Mert a színészet összes finomságát, fonákságát, gondolatiságát birtokolta sokoldalúan, s azt olyan szinten képviselte, amely mindig lehengerlően hatott. Azt sajnálom, hogy a kabarék után később nem találkoztunk mélyebb tartalmú, komolyabb előadásokban. Szerettem vele játszani. Sok közös élmény köt össze bennünket utazásokkal, előadásokkal, amikor az egész lénye, személyisége vett körbe bennünket. Nem tudok másként gondolni rá, mint, hogy ő volt a Haumann! - mondta honlapunknak Mikó István elhunyt kollégájáról.  

Haumann Péter ezek után még egyetlen alkalomra, Pataki András hívására 2016 áprilisában visszatért a Soproni Petőfi Színházba, hogy előadja a Szókratész védőbeszéde című - Platón szövegéből készített - önálló estjét.

A magyar színjátszásban szinte példátlan volt a színházi sorozat, amelyet ezzel a művel Haumann Péter, a nemzet színésze bejárta az elmúlt több mint negyven évet. A monodráma a művész védjegyévé vált. A Szókratész védőbeszédét a fiatal Haumann Péterrel a címszerepben 1970 októberében tűzte műsorára az épp akkor induló 25. Színház. A produkció sok száz előadást ért meg. A színész aztán önállóan bejárta vele az országot. A nyolcvanas évek végén úgy gondolta, Szókratész védőbeszédét nem kell már többször elmondania, ám a kor, az idő követelte, hogy az örökérvényű művet műsoron tartsa. A Katona József Színház Sufnijában 2011 óta ismét előadta, és újra járta vele az országot. Így eljutott Sopronba is. 

Interneten itt egy részlet az országos hírű estjéből, így is emlékezünk rá: