Hírek - 2022. május 26.Ír szólista a Boleróban

Az ír Aoibh Ni Riain Broin táncolja a Bolero szólóját a fertőrákosi barlangszínház különleges nyári ősbemutatójában a zongorák királyaival június 18-án. A fiatal művészt ismerősként köszönthetik a nézők, mert szerepelt a Mythos Coco és a Farinelli nagy sikerű előadásokban. Még soha nem lépett fel Ravelnek ebben a művében. Nagyon készül arra, hogy azt a női titkot, erőt, szenvedélyt, érzéseket, amelyeket hordoz a zene, mind bemutassa a színpadon. Részletek itt.

A zongorák magyarországi királyaival, sztárművészeivel, nemzetközi hírű balett-táncosokkal készül koncert és táncjáték Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Produkció, valamint az InterEUropa Balett országosan egyedülálló összművészeti előadásában hazai ősbemutatóként június 18-án a fertőrákosi barlangszínházban. A rendhagyó produkció ötletgazdája és rendezője a Jászai-díjas Pataki András.

Ennek köszönhetően különleges élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózok győztese, a zongora hercege, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas, nemzetközi hírű jazz-zongorista, zeneszerző és a soproni Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játsszák a darabokat a színpadon koncertszerűen kettő magyar fejlesztésű Bogányi-zongorán. A táncműveket Michael Kropf, az InterEUropa Balett alapítója-vezetője koreografálja, aki nemzetközi szintű, világot bejárt sztártáncosokat kért fel a főszerepekre. Az előadásokban a Sopron Balett és a Sankt-Pölten-i Europaballett művészei is részt vesznek.

A Bolero női szólóját a Sankt-Pölten-i Europaballett művésze, az ír Aoibh Ni Riain Broin táncolja. Ő Írországban született, három éves korában kezdett el balettozni. Később  tánciskolába ment, és csatlakozott az Ír Nemzeti Ifjúsági Baletthez is. A következő öt évet ott töltötte. Ezután 15 évesen elhagyta Dublint, hogy a londoni Central School of Ballet-ben tanuljon. Már ekkor felfigyeltek tehetségére, díjat, ösztöndíjat kapott. Egy évig a svájci Junior Company Cinevox együttes tagja volt. Írországban és Angliában a Diótörőben és a Hamupipőkében, valamint az Ír Nemzeti Színházban a Tavaszi és Őszi Gálán is játszott már főszerepeket. A Sankt-Pölten-i Europaballett produkciói közül nagyon szerette Peter Breuer munkáját, a Sopronban is nagy sikerrel játszott Mythos Coco előadást, ebben a fiatal Chanelt táncolta.  

A Sopron Balett táncosaival is jó a kapcsolata, tavaly fellépett velük a barlangszínházban a Farinelli produkcióban, amikor is az egyik szolgálót alakította. Mint mondta, jó csapatba, összetartó közösségbe került, akikkel nagyon szeret együtt dolgozni.

Aoibh Ni Riain Broin gyermekkora úgy érzi, hogy a tánc megszépíti a világot, a Bolero pedig az a mű, amikor a női erőt, az érzéseket, a szenvedélyt, a titkot egy csodálatos zene kíséretében lehet kifejezni a tánc nyelvén. Talán nem véletlen az sem, hogy Ravel ezt a művét 1928-ban Ida Rubinstein táncosnőnek írta.

 A fiatal művész nagyon várja már a közönséggel a találkozást, s örül annak, hogy egy ilyen egyedülálló, különleges produkcióban léphet színpadra a fertőrákosi barlangszínházban. 

Fotó: a fiatal művész Twitter oldala
Az emlékezetes és nagy sikerű soproni Mythos Coco előadás tapsrendjében
Újra Sopronban próbál - A Bolero titok, szenvedély, tűz