Hírek - 2022. május 25.Szent Ferenc nyomában

Apja, a dúsgazdag posztókereskedő feljelentette a püspöknél. Megszelídítette a farkast, prédikált a madaraknak. Ő volt, aki karácsony ünnepén először állított betlehemi jászlat a kisdednek. Olyan egyedülálló szinten változtatta meg a világot, a kereszténységet, Krisztus követését, hogy még Luther Mártonra is hatást gyakorolt. Liszt Ferencnek az egyik példaképe volt. Egyénisége, hite magnetikus erővel vonzotta az embereket. XVI. Benedek pápa az „életszentség óriásának” nevezte. Assisi Szent Ferenc életéről szól Katona Imre Isten komédiása című misztériumjátéka. A darab próbái jelenleg is zajlanak Sopronban. A magyar ősbemutató A közönség évadának első előadása lesz. No, de kiről is szól ez a történet? Érdekességek Szent Ferencről itt.

A Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciójában készülő előadás filmszerű képekben meséli el a kereszténység egyik legnagyobb alakjának világot megváltoztató történetét. A főszereplő Papp Attila, Klárát Molnár Anikó formálja meg. Az előadásban a Kossuth-díjas Eperjes Károly Ferenc apját és III. Ince pápát játssza. A darabot a Jászai-díjas Pataki András állítja színpadra, társrendezőként Béres László segíti a munkáját. A zeneszerző a Kossuth-díjas Szarka Gyula.

Isten komédiása

A szentet már nyolcszáz esztendeje ott látjuk a kereszténység történetének legnagyobbjai közt. Itáliában az alábbi néven említik őt a leggyakrabban, és mindig maradéktalan szeretettel: Poverello di Dio – Isten szegénye. Vagy másképpen: Francesco, il giullare di Dio. Isten komédiása, mert Ferenc mosolyt varázsolt az arcokra, és könnyet csalt a szemekbe. 

Assisi Szent Ferenc minden idők egyik legnépszerűbb szentje. Hatással volt a katolikus egyházra. IX. Gergely pápa 1228. július 16-án szentté avatta, és a következő napon letette az Assisi Szent Ferenc-bazilika alapkövét. Híres költeménye a Naphimnusz, ezért is nyilvánította őt Szent II. János Pál pápa 1979-ben az ökológiával foglalkozók védőszentjévé. A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet. Olyan szinten változtatta meg a világot, a kereszténységet, Krisztus követését, hogy még Luther Mártonra is hatást gyakorolt a példája, akárcsak Liszt Ferencre.

Liszt zongoraműve

A zeneszerző az esztergomi bazilika felszentélésére írt miséje után személyesen találkozhatott IX. Piusz pápával, akinek 1863. július 1-jén az egyházfő kifejezett kérésére eljátszotta az Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak című zongoraművét. Akkor Liszt a Madonna del Rosario kolostorban lakott, és ott látogatta meg őt a pápa főpapi kísérettel. IX. Piusz gyűrűt ajándékozott Lisztnek, majd a feljegyzések, tanulmányok szerint pár nap múlva fogadta a zeneszerzőt a Vatikánban, és egy Madonnát ábrázoló domborműszerű drágakövet adott neki. Ezután 1865. április 25-én Liszt felvette az úgynevezett négy kisebb papi rendet, reverendában járt, koncertezett.

A Jókai-kódex

Ferenc új szerzetesrendet alapított az akkori idők viharos körülményei közt, és temérdek embert volt képes a hitnek visszaszerezni. Lehet, kevesen tudják, a ferences rend még Ferenc életében megjelent Magyarországon. A magyar irodalom első kéziratos könyve a szent Ferenc legendáját tartalmazó Jókai-kódex. Az Országos Széchényi Könyvtárban található XIV. századi magyar nyelvű írásos emlék őrzi Szent Ferenc "madárprédikációját", amely a madarak szabadságát emeli ki, és a gubbioi farkas megszelidítésről is szól egy rész.

A legendák szerint Ferenc egyszer a madaraknak és halaknak prédikált, mert az emberek nem jöttek meghallgatni őt. A halak kidugták fejüket a vízből, a madarak mellé telepedtek és figyelték. Erre a csodára már sokan köré gyűltek. Máskor pedig a Gubbio környékén garázdálkodó farkast szelídítette meg. Egyezséget kötött vele: a helyiek gondoskodnak a farkas élelmezéséről, a vadállat pedig nem támad többé meg senkit.  

Hogyan tért meg?

Ferenc megtérése és elköteleződése Isten felé azt is jelentette, hogy összeveszett dúsgazdag posztókereskedő édesapjával. Történt ugyanis, hogy San Damiano templomában a megfeszített Krisztus képmása életre kelt előtte és háromszor így szólt hozzá: „Ferenc, Ferenc, menj és javítsd meg a házamat, mert látod, hogy romokba dől.” Ferenc pedig erre nem tett mást, mint eladta a lovát, több ruhaneműt az apja készletéből, majd az így kapott pénzt a templom papjának adományozta, hogy hozzák helyre Isten házát. Apja ezen annyira feldühödött, hogy feljelentette a fiát a püspöknél és követelte vissza a pénzét. Ferenc lemondott az örökségéről, és pár hónapig Assisi környékén koldusként élt.

A most készülő előadás 81 jelenetben meséli el Szent Ferenc életét. A koprodukció nyitja július 2-án az Esztergomi Várszínházban a misztériumok évadát. 

Katona Imre: Isten komédiása
misztériumjáték Assisi Szent Ferenc életéről


A Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciója

Szereplők:

Ferenc - Papp Attila
Klára - Molnár Anikó
Bernardo Quintavalle - Kósa Zsolt
Egidio-Marosszéki Tamás
Ugolino bíboros / I. fogoly-Horányi László (Jászai-díjas)
Leó testvér/II. fogoly/ II. Guido püspök-Kovács Frigyes (Jászai-díjas)
Pietro Bernardone, Ferenc apja/II Ince pápa-Eperjes Károly (Kossuth-és Jászai-díjas)
Cortonai Illés/Favarone, Klára apja/ A pap-Savanyu Gergely
Pietro Cattani/Az őrült/A rabló-Major Zsolt
Öreg pap/Öreg ember-Boráros Imre (Kossuth-díjas)
Ortola, Klára anyja/A bába/Mosónő-Rudolf Teréz
I. felkelő/A polgár/Mészáros/Kapus-Pintér Gábor
II. felkelő/A haldokló/A poroszló/Vidéki úr-Wischer Johann
Pica, Ferenc anyja-Szőcs Erika
A nemes úr/Az érsek-Farkas Tamás
A vajúdó asszony/A szép lány-Dienes Blanka
A Hang-Nagy Gábor

További szerepekben - Kiss Noró, Szabó Laci

Zeneszerző - Szarka Gyula (Kossuth-díjas)
Díszlet/Jelmeztervező-Gyarmathy Ágnes (Munkácsy-díjas)
Zenei munkatárs-Farnbauer Péter
Koreográfus-Szakál Attila
Rendezőasszisztens- Simon Andrea
Súgó- Szele Julianna Lívia
Ügyelő-Kiss Noró
Társrendező-Béres László
Rendező-Pataki András (Jászai-díjas)