Hírek - 2022. május 18.Isten komédiása: filmszerűen

Filmszerű képek, gyors váltások, pergő dialógusok, nagy energiát követelő, gazdag színészi eszköztárat igénylő belső átalakulások jellemzik az Isten komédiása misztériumjátékot, melynek gőzerővel folynak a próbái a leghűségesebb város teátrumában Béres László társrendezővel. Katona Imre műve a Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciójában Assisi Szent Ferenc életéről szól, és októberben a közönség évadának nyitányaként látható. A főszereplő Papp Attila, Klárát Molnár Anikó formálja meg. Az előadásban a Kossuth-díjas Eperjes Károly Ferenc apját és III. Ince pápát játssza. A zeneszerző a Kossuth-díjas Szarka Gyula. Próbán jártunk.

Pataki András rendező a műről, az előadásról alkotott elképzelését, színházi vízióját, mondanivalóját megosztotta Béres Lászlóval, aki így társrendezőként vesz részt a produkció munkájában, a teljes próbafolyamatban.    

A koprodukció nyitja július elején az Esztergomi Várszínházban A misztériumok évadát, s augusztusban vendégeskedik az első Magyarpolányi Nyár rendezvénysorozaton. Októberben a soproni nézők elé kerül az új szezon első előadásaként.  

Béres László a próbákon nagy tempót diktál a stábnak. Szemmel láthatóan feszíti az energia, a belső tűz. Szinte együtt él a darabbal, a szereplőkkel, azoknak lelkivilágával, a karakterek belső útjaival, igazságaival. Igyekszik hatásos, mély, sűrűségében erős, ugyanakkor dinamikus helyzeteket kialakítani. Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas tervező díszletei már készek, azokban próbálnak a színészek, akik több karaktert is alakítanak a darabban, hiszen negyvenet meghaladja a történetben látható szereplők száma.   

Katona Imre műve 81 jelenetből áll, s ezek között akad egy csatakép. Ezt már bepróbálták Szakál Attila koreográfus vezetésével. A darabban láthatóak mozgásművészeti elemek. A szakember segíti a szituációs tartások, mozgások, helyváltoztatások kialakítását figyelve a történetvezetésre, a dramaturgiára és a zenére.
      
Papp Attila főszereplő nagyon koncentráltan próbál. Igyekszik Szent Ferenc belső útját magából, a lelkéből megmutatni, felszínre hozni. Folyamatosan elemzik Béres Lászlóval a főhős sorsát, cselekedeteit, a szituációk gondolatiságát, a mű egyetemes üzenetét. Amikor pedig nincs a színpadon - ez kevésszer fordul elő - akkor azonnal gyakorolja a szövegét, hogy minél gyorsabban csak a játékra tudjon figyelni.   

Eperjes Károly két ellentétes tulajdonságú, fontos szerepet alakít. Olyan különböző karaktereket, akik ellenpontjai is egymásnak. Ez nemcsak a jelmezekben, figurákban mutatkozik meg. Emberábrázolásként az öntörvényű, üzleti érdekű és az istentörvényű, egyetemes értékeket felmutató, azokat képviselő szereplőket játszik.

Katona Imre is részt vesz a rendelkező próbákon, figyeli, segíti a stáb munkáját. Tudósítás az olvasópróbáról sok fotóval itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2199-isten-komediasa-startoltak.html
 
Katona Imre: Isten komédiása
misztériumjáték Assisi Szent Ferenc életéről

A Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciója

Szereplők:


Ferenc - Papp Attila
Klára - Molnár Anikó
Bernardo Quintavalle - Kósa Zsolt
Egidio-Marosszéki Tamás
Ugolino bíboros / I. fogoly-Horányi László (Jászai-díjas)
Leó testvér/II. fogoly/ II. Guido püspök-Kovács Frigyes (Jászai-díjas)
Pietro Bernardone, Ferenc apja/II Ince pápa-Eperjes Károly (Kossuth-és Jászai-díjas)
Cortonai Illés/Favarone, Klára apja/ A pap-Savanyu Gergely
Pietro Cattani/Az őrült/A rabló-Major Zsolt
Öreg pap/Öreg ember-Boráros Imre (Kossuth-díjas)
Ortola, Klára anyja/A bába/Mosónő-Rudolf Teréz
I. felkelő/A polgár/Mészáros/Kapus-Pintér Gábor
II. felkelő/A haldokló/A poroszló/Vidéki úr-Wischer Johann
Pica, Ferenc anyja-Szőcs Erika
A nemes úr/Az érsek-Farkas Tamás
A vajúdó asszony/A szép lány-Dienes Blanka
A Hang-Nagy Gábor

További szerepekben - Kiss Noró, Szabó Laci

Zeneszerző - Szarka Gyula (Kossuth-díjas)
Díszlet/Jelmeztervező-Gyarmathy Ágnes (Munkácsy-díjas)
Zenei munkatárs-Farnbauer Péter
Koreográfus-Szakál Attila
Rendezőasszisztens- Simon Andrea
Súgó- Szele Julianna Lívia
Ügyelő-Kiss Noró
Társrendező-Béres László
Rendező-Pataki András (Jászai-díjas)

Katona Imre nagy formátumú darabja a legrégibb dokumentumok alapján, a kortársak által rögzített életrajzok nyomán jeleníti meg Assisi Szent Ferenc egyedülálló történetét. Az életrajzi elemek mellett bemutatja, mi zajlik a főhős lelkében, képzeletében. A szerző filmszerű képekben meséli el a történetet, a tanúságtétel teljességét tárja elénk. A misztériumjáték az állóképeket megmozdítja, és felrajzolja a fordulatokkal teli életút zuhanó, majd magasba emelkedő ívét.

Arról, hogyan is született meg ez a mű, milyen kalandos, harminc évre visszanyúló történetre emlékezve miként és miért írta meg Katona Imre az Isten komédiását, honlapunkon részletesen olvashatnak itt a szerzővel készült korábbi írásban:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1519-isten-komediasa-igy-irtam-en.html%C2%A0

Béres László együtt él a darabbal, nagy tempót diktál a próbákon
Boráros Imre és Papp Attila az egyik jelenetben
Folyamatosan elemzik Béres Lászlóval a főhős sorsát, cselekedeteit, a szituációk gondolatiságát, a mű egyetemes üzenetét
Wischer Johann és Papp Attila. Már díszletben próbálnak a színészek
Nagy Gábor
Dienes Blanka egyik szerepe a vajúdó asszony lesz
Minden mozdulatot nagyon begyakorolnak, hogy hatásos legyen a jelenet, éljen a szöveg a helyzetekben
Dienes Blanka és Molnár Anikó figyeli a rendezői instrukciót
Szakál Attila koreográfus
Eperjes Károly két szerepben is látható. Itt épp a posztókereskedő jelenetét próbálja