Hírek - 2022. május 17.Árgyilus és Hétszínvirág: hatezren látják!

Az ötödikesek az Árgyilus és Tündér Ilona, a harmadikosok pedig a Hétszínvirág című mesetáncjátékokat láthatják májusban a Lázár Ervin Program keretében a Soproni Petőfi Színházban. Az előzetes regisztrációk szerint várhatóan a kísérőkkel együtt összesen 6199-en tekinthetik meg ebben a hónapban a Sopron Balett produkcióit, melyeket Alekszej Batrakov rendezett és koreografált. Részletek itt.

A Lázár Ervin Program célja, hogy minden 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenesen, azaz ajándékként eljuthasson színházi, cirkuszi és komolyzenei előadásokra, koncertekre, valamint táncos produkciókra. A Soproni Petőfi Színház már a kormányzati kezdeményezés indulásakor, 2019 tavaszán az úgynevezett meghívásos, pilot-program részeként csatlakozhatott a programhoz.

Idén a tánc formavilágával ismerkedhetnek meg a fiatalok látványos produkciók, tanulságos, mesés történetek segítségével. Ebben segíti őket Németh Ervin, a soproni színházi nevelési program vezetője, aki bevezetőt tart az előadások előtt.  

A Sopron Balett idei ősbemutatója, az Árgyilus és Tündér Ilona Kárpáti Sándor zeneszerző műve alapján készült, Dárdai Árpád átdolgozásának, hangszerelésének köszönhetően Alekszej Batrakov rendezésében, koreográfiájával. A díszlet-és jelmeztervező Húros Annamária. Az előadásokon a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar játszik Kóczán Péter vezényletével. 

A héten, majd május 23-án és 24-én ezt a mesetáncjátékot láthatják a soproni, pápai és sárvári tankerületből érkező ötödikesek. Ők a kísérőkkel együtt összesen 3046-an jönnek.

A történet a királyfi és az elvarázsolt tündér találkozásáról, szerelméről, egymás iránti felelősségükről szól, miközben megküzdenek ellenségeikkel, szívvel, furfanggal, a barátság erejével. Árgyilust segítik a mesében, ő is segít másoknak, s a baráti kapcsolatok a mozgatói annak, hogy a jó végül győz.

A Hétszínvirág mesés táncjátékot pedig a harmadikosok nézik majd meg május végén a Lázár Ervin Program keretében a leghűségesebb város teátrumában. Ugyancsak a soproni, pápai, sárvári tankerületből érkeznek gyerekek. Az előzetes regisztráció szerint a kísérőkkel együtt 3153-an tekinthetik meg a produkciót.

A táncjáték adaptációja Valentyin Katajev meséje nyomán készült. Az előadáshoz Szélyes Andrea készített a mesék világát idéző színes, élénk, fantáziadús jelmezeket. A látványos díszlet és játéktér Vlagyimir Furszov munkája.

Alekszej Batrakov kiemelte: a történetet nagyon aktuálisnak tartja, hiszen a mai gyerekek szinte mindent megkapnak azonnal, amire vágynak, amit kérnek. Legyen szó telefonokról, ajándékokról, vagy játékokról. Mintha minden kívánságuk azonnal teljesülne. Szerinte szükséges olyan értékek előtérbe helyezése, megismerése, mint a szeretet, a barátság, a  szerelem, az egymásra való figyelem, a másik segítése, az önzetlenség.  A Hétszínvirág történetének tanulságai erre mind alkalmasak.

A Lázár Ervin Program soproni útjáról itt olvasható háttér:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2120-ujra-lazar-ervin-program.html

Nagy siker a diákok körében az Árgyilus és Tündér Ilona látványos produkció
A Hétszínvirág előadást május végén láthatják a gyerekek