Hírek - 2022. május 12.Jönnek a győri filharmonikusok!

Három nagyszabású, hatalmas élményt ígérő koncerttel érkezik a Győri Filharmonikus Zenekar a fertőrákosi barlangszínházba idén nyáron. Elhozzák a James Bond filmek legnépszerűbb, legismertebb slágereit látványos kivetítéssel, énekesekkel, majd Bernstein, Gershwin, Kodály műveivel köszöntik a SopronDrum nemzetközi ütősfesztivált, s augusztusban pedig vendégük lesz a villámkezű világhírű virtuóz zongorista, Péter Bence. Erről tartottak sajtótájékoztatót a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban.

Dr. Ragány Misa, a barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a kulturális cég évek óta jó kapcsolatban áll a Győri Filharmonikus Zenekarral, az őszi, valamint tavaszi szezonban rendszeresen tartanak a városban koncerteket, együttműködve a helyi Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarral. A fertőrákosi játszóhelyen már öt esztendeje találkozhatnak a nézők velük a Kékfrankos koncerteken. A nyári évadban a komolyzenészek könnyed, magas színvonalú crossover jellegű műsorral érkeznek a remek akusztikájú barlangszínházba, az általuk képviselt többféle műfajt, stílust ötvöző zenei programok népszerűek, kedveltek a közönség körében. Ezért is örül annak, hogy fellépéseikkel ismét gazdagítják a nyári szezon sokszínű kínálatát.

Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója kiemelte, hogy regionális és térségi együttműködéseik között fontos, tartalmas, példaértékű szerepet tölt be Sopron, összekötő hídként részesei a város és környéke kulturális életének, otthon érzik magukat a településen, megtapasztalják a szeretetet minden szereplésük alkalmával. A nyári barlangszínházi szezonra könnyed, laza programmal készültek. 

A tavalyi nagy sikerű John Williams filmzenéit felvonultató fellépésük után idén a Kékfrankos koncertsorozatot június 19-én (vasárnap) este nyolc órakor indítják útjára, mégpedig egy hasonló jellegű programmal, a The music of James Bond hangversenyükkel. A népszerű 007-es ügynökről szóló filmsorozat legkedveltebb dallamai szimfonikus hangszereléssel szólalnak meg, három szenzációs énekes előadásában. A zenekar mögötti vásznon megelevenednek a jól ismert mozik képkockái, legismertebb jelenetei is. Az izgalmas estet Alex Johansson vezényli, aki többször dolgozott már a zenekarral, a műsorvezető Rákász Gergely orgonaművész lesz

Ezután július 8-án (pénteken) este nyolc órakor Salute, SopronDrum! című klasszikus zenei koncertjükkel köszöntik a negyedik nemzetközi ütősfesztivál résztvevőit. Az estén olyan művek hangzanak el, melyekben főszerepet kapnak az ütőhangszerek; felcsendül többek között Kodály Háry-szvitje, és Gershwin Kék rapszódiája. Zongorán közreműködik Várallyai Kinga, a hangverseny karmestere Kóczán Péter, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője lesz.  

A sorozat zárásaként augusztus 20-án (szombaton) este hét órakor egy igazi világutazóval, Péter Bence zongoravirtuózzal, zeneszerzővel és zenei producerrel ismerkedhetnek meg a nézők. Ő sajátos hangzásvilágával és játékstílusával lebontja a korlátokat a zenei műfajok között. A zongorista öt kontinens 42 országában adott teltházas koncerteket, a Sydney Operaház, a bécsi Musikverein és Stadthalle vagy a genfi Victoria Hall mellett fellépett a világ leghíresebb klasszikus fesztiváljának gálaműsorán is, a BBC Proms In The Park-ban ötvenezer ember előtt Londonban. A BBC londoni stúdiójában Elton John zongoráján élőben eljátszott dala akkora sikert aratott, hogy felkerült egy válogatáslemezre, ahol olyan világsztárokkal együtt szerepel, mint Sting, Paul McCartney, Ed Sheeran vagy Annie Lennox. Londonban rögzítették azt a feldolgozását is, amelyet a zongorista az Andrew Lloyd Webber tiszteletére készült albumra játszott fel.

A zenekar igazgatója hozzáfűzte: idei újdonság, hogy a soproni bérletesek egy jegy vásárlása esetén tíz százalékos, kettő jegynél húsz százalékos, míg három belépő megvétele után harminc százalékos kedvezményt kapnak a következő évados Liszt Ferenc bérletük váltásakor.    

Dr. Simon István, Sopron alpolgármestere üdvözölte azt, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar ismét elindítja a Kékfrankos koncertsorozatot, és megajándékozza a közönséget a három színvonalas programmal. Hangsúlyozta, a kultúra sokba kerül, de a kulturálatlanság még többe. Örül annak, hogy a kormányzati támogatásoknak köszönhetően a szimfonikus zenekarnak szánt forintok a legjobb helyre kerülnek mindig, erről a közönség is meggyőződhet. Szerinte a szimfonikus zenekar működése, tagjainak magas szintű hangszeres tudása, művészi munkája, fellépéseik a hozzájuk csatlakozó vokalistákkal mindig csodát jelentenek. Azt kívánja, hogy minél többen menjenek el ezekre a koncertekre, és legyenek részesei ennek az élménynek.    

Fotók: Győri Filharmonikus Zenekar