Hírek - 2022. május 10.Árgyilus és Tündér Ilona visszatér!

Tündérek, manók, villők, boszorkány, aki képes sárkánnyá változni. Izgalmas kalandok, amikor a jó diadalmaskodik, mert a barátság minden akadályt segít legyőzni. Ismét megtekinthető az Árgyilus és Tündér Ilona nagy sikert aratott mesetáncjáték május 18-án a Soproni Petőfi Színházban. A látványos, gyerekeket, felnőtteket egyaránt elvarázsoló történet Kárpáti Sándor zeneszerző műve alapján készült, Dárdai Árpád átdolgozásának, hangszerelésének köszönhetően Alekszej Batrakov rendezésében, koreográfiájával. A darabban a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar játszik Kóczán Péter vezényletével. A díszlet-és jelmeztervező Húros Annamária. Háttér a darabról, letölthető leírással itt.

Izgalmas, nagyon látványos, fantáziadús történetet állított színpadra Alekszej Batrakov a 10 éves jubileumát ünneplő Sopron Balettel. Az Árgyilus és Tüdér Ilona a népszerű mese alapján készült, más magyar népmesék motívumait felhasználva.  A történet a királyfi és az elvarázsolt tündér találkozásáról, szerelméről, egymás iránti felelősségükről szól, miközben megküzdenek ellenségeikkel, szívvel, furfanggal, a barátság erejével. Árgyilust segítik a mesében, ő is segít másoknak, s a baráti kapcsolatok a mozgatói annak, hogy a jó végül győz.

A rendező-koreográfus három képben dolgozza fel a cselekményt. Az elsőben egy komikus világot mutat be a piperkőc király udvarával, az aranyalmát termő fával. A másodikban tündéri birodalomban járhatunk, hiszen megjelennek a tündérek, manók, és maga szép Tündér Ilona is. A boszorkány azonban az aranyalmákat akarja ellopni, s mivel ez nem sikerül neki, bosszúból álomport hint a szerelmes Árgyilus szemébe, Ilonát pedig elviszi egy sűrű sötét erdő mélyére. Itt újra izgalmas, kalandos próbák állják a kedvesét kereső Árgyilus útját. Gonosz gombák, csábító villők, ezeréves fák ellen küzd a harmadik képben. A manók azonban segítenek a királyfinak, és minden jóra fordul.  

Az Árgyilus és Tündér Ilona táncregét Kárpáti Sándor írta 1905-ben. Amikor unokája, dr. Kárpáti György háziorvos a bánfalvi Kárpáti malom helyreállításakor, majd szülei lakásának eladásakor rábukkant a zeneszerző kézzel írt partituráira, akkor Dárdai Árpád karnagy munkájának köszönhetően digitalizálták az elfeledett, porosodó műveit. Így készült az Árgyilus egyfelvonásos 50 perces balettzenéje. Alekszej Batrakov koreográfiája modern-klasszikus elemekből áll, előtérbe helyezve a spicctechnikát.  

Dr. Kárpáti György üzenete itt olvasható az előadásról, fotókkal együtt: 

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2184-argyilus-az-unoka-uzenete.html
 

A mesetáncjáték májusban a Lázár Ervin Program keretében is látható a soproni színházban. A programról, annak eddigi soproni útjáról, előadásairól itt olvashatnak:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2120-ujra-lazar-ervin-program.html

Árgyilus és Tündér Ilona

Zene: Kárpáti Sándor
Alekszej Batrakov librettója (magyar népmesék alapján)


Árgyilus királyfi – FÜSI ZSOLT/ RÁCZ BOTOND
Tündér Ilona – PAKSI FRUZSINA /BÉRES ANNA m.v.
Boszorkány – HORVÁTH RENÁTA , (ALINA TARNYENKO)
Manók – RUSZLAN SZOJENGOSEV, BOGDAN HOLOMEJ, (FÜSI ZSOLT)
Király – ALEKSZEJ BATRAKOV
Tündérek – ALINA TARNYENKO, ALEKSZANDRA TYEPLIH, SZALAI RÉKA, SZALAI DÓRA, (PAKSI FRUZSINA)
Őrség – ANDREJ POTAPOV, VASZILIJ NYEMCSINOV, (RÁCZ BOTOND)
Gonosz gombák - ANDREJ POTAPOV, VASZILIJ NYEMCSINOV, RÁCZ BOTOND, FÜSI ZSOLT
Erdei villők – ALINA TARNYENKO, ALEKSZANDRA TYEPLIH, SZALAI RÉKA, SZALAI DÓRA, (PAKSI FRUZSINA)
A király udvartartása - ALINA TARNYENKO, ALEKSZANDRA TYEPLIH, SZALAI RÉKA, SZALAI DÓRA, (PAKSI FRUZSINA)
Ezeréves fák – KOPÁCSI FANNI, HENCZ ANNA, NÉMETH NATÁLIA, MARÁCZI HANGA, BORSODI VIRÁG
Nép – CSOLLÁNY KITTI, KLEIZER ANNA, MOLNÁR FANNI, NÉMETH ANNA, SZABÓ HANGA JÚLIA

Jelmez/ Díszlet- HÚROS ANNAMÁRIA
Fény- KOVÁCS FERENC
Ügyelő- HORVÁTH DÁVID
A zenét átdolgozta- DÁRDAI ÁRPÁD
A rendező munkatársa- NÉMETH ERVIN
Rendező-koreográfus ALEKSZEJ BATRAKOV

A táncmű története: