Hírek - 2022. július 6.Jön a gitáros géniusz!

„A géniusz szóval gyakran dobálózunk zenei körökben, de ez eddig valójában csak Stanley Jordan-re igaz.” - ezt írta róla Leonard Feather, a Los Angeles Times kritikusa. Nemzetközi nyári szenzációként a SopronDrum fesztiválra érkezik a gitáros mágus, a jazz egyik világsztárja, csillaga, akinek kedvenc zeneszerzője Bartók Béla, s 2017-es fellépésekor ámulatba ejtette a fertőrákosi barlangszínház közönségét. Most július 9-én visszatér ide Christian Galvez basszusgitárossal, és két hazai ütőhangszeres művésszel, Horváth Kornéllal és Dörnyei Gáborral, vagyis a tHUNder Duóval kiegészülve. A műfaj kedvelőinek életre szóló élményt tartogat a koncert.

A Stanley Jordan Quartet először öt évvel ezelőtt játszott együtt a fertőrákosi barlangszínházban. A világsztárt már ekkor lenyűgözte a helyszín, az akusztika. Koncertjein, improvizáció közben szeret játszani Bartók Béla műveket. Szerinte a zeneszerző a népi dallamokat szenzációsan ötvözte a kortárs, modern zenével. Egyik kedvence tőle a Concerto zenekarra mű. Stanley Jordan örömmel tér vissza játszani a barlangszínházba. Zenészbarátaival az észak- és dél-amerikai, afro- és európai zenekultúrából merítve hoznak létre 21. századi kamarazenét. A hangszereiket mesterfokon megszólaltató zenészek érzékenysége páratlan zenei dimenzióba emeli a közös formáció játékát.

A mások által is használt speciális, úgynevezett „touch”, azaz érintésre épülő játékot Stanley Jordan zsenialitása és virtuozitása magasabb szinten tökéletesítette, így alakult ki a rá jellemző „tapping” technika. Párhuzamosan tud dallamot és akkordokat játszani. Sokszor játszik egyszerre két különböző gitáron, vagy akár gitáron és zongorán. Kifejezésmódjának összetettsége és zenéjének mély gondolati háttere mára felülemelkedett a puszta technikai brillírozáson, zenéjéből melegség és érzékenység árad, mely a világ bármely pontján magával ragadja a közönséget.

Stanley Jordan világ dzsesszéletének csillaga hat kontinens több mint hatvan országában ejtette ámulatba a nézőket. Az utcazenészként induló, majd jam-bandekkel turnézó zenész újító, forradalmi szerepe elvitathatatlan a szólógitározás történetében. Hatévesen kezdett zongorázni, majd tizenegy évesen váltott gitárra. Középiskolásként a Reno International Jazz Festivalon Quincy Jonesszal megosztott első helyen végzett holtversenyben. Tanult a Princeton Egyetemen, ahol zeneelméletből és zeneszerzésből diplomázott. Az amerikai gitáros és zeneszerző először a rockzene világában, majd a jazz szabadabb, improvizatív műfajában kereste azokat az utakat, amelyek még ezeknek a kötetlenebb műfajoknak az íratlan szabályait is képesek áthágni. A pályája 1985-ben indult be, akkori albuma, a Magic Touch rekordot jelentő 51 héten át vezette a Billboard jazzlistáját, és az Egyesült Államok zenei piacán a műfajban kiugrónak számító félmillió példányban kelt el. Azóta klasszikus művek merész feldolgozásai, popslágerek kapcsán tett felfedezések vagy éppen a jazz határait feszegető, ultramodern improvizációi révén újra és újra lenyűgözi közönségét. Zeneterápiával is foglalkozik. Olyan nagyszerű zenészekkel játszott, mint Art Blakey, Richie Cole, Stanley Clarke, Kenny Rogers, Kevin Eubanks és Dizzy Gillespie.

A fertőrákosi koncerten egyik társa a chilei Christian Galvez basszusgitáros lesz, egy generáció zenészcsillaga, aki Billy Cobham, Stanley Clarke és Dennis Chambers zenekaraiban is játszott, és Gary Willis, Dominique di Piazza és Hadrien Feraud mellett tagja a Masters of Bass együttesnek. A virtuóz zenészről könnyedsége, dallamos játéka miatt sokan úgy vélik, valójában basszushúrokkal felszerelt gitáron játszik.A barlangszínházi produkció keretében két hazai ütőhangszeres művésszel, Horváth Kornéllal és Dörnyei Gáborral, vagyis a tHUNder Duóval kiegészülve lép fel.

Dörnyei Gábor az egyik legkeresettebb dobos szólistaként, sessionzenészként és tanárként egyaránt. A 2017-ben készült DRUMEO című filmje olyan kiválóságok közé emelte, mint Peter Erskine, Bernard Purdie és Billy Cobham. Számtalan nagy nemzetközi fesztiválon lépett fel. Londonban játszott a  West End 10 éve telt házzal futó Queen – We will rock you darabjában, és tagja volt a Michael Jackson életéről szóló, világszerte turnézó Thriller Live musical csapatának. 

A Kossuth-díjas Horváth Kornélt - aki SopronDrum művészeti vezetője -  jól ismeri a magyar közönség, de külföldön is nagy ismertségnek örvend: 2016-ban a brit Rhythm magazin olvasói „Az év ütőhangszeres művészének választották. Horváth Kornél az 1970-es években egy teljesen egyéni ütéstechnikát dolgozott ki, melyet sikeresen ötvözött a már hagyományos technikákkal. Energikus és kivételes játékstílusa méltán aratott sikert Európában, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Indiában s a Közel-Keleten. A Trio Stendhallal lett országosan közismert zenész, a trió tagjaként Dés Lászlóval és Snétberger Ferenccel együtt. A különböző jazzformációk mellett más zenei stílusokban is megszólaltatta hangszerét: a nyolcvanas évek közepén a reneszánsz zenét játszó Bakfart Consorttal koncertezett Európában. A magyar rock- és popzene meghatározó ütőhangszeres művésze is: több mint 400 lemezen működött közre, együtt muzsikál(t) Charlie-val, Cserháti Zsuzsával, az LGT-vel, Presser Gáborral, a Tátrai Banddel és Zoránnal. Olyan művészekkel is dolgozott együtt, mint Stanley Jordan, Al Di Meola, Tommy Campbell, Alegre Correa, Enver Ismailov, Stoyan Yankoulov, továbbá Orosz Zoltán, Lakatos Antal, Szakcsi Lakatos Béla.

A fotók a hat évvel ezelőtti barlangszínházi koncertjükön készültek