Hírek - 2022. július 7.Kilenc Grammy egy színpadon!

Összesen kilenc Grammy-díjat kaptak azok a világsztárok, akiket láthat a közönség július 10-én a SopronDrumon, amikor a David Sanborn Acoustic Band lép fel a fertőrákosi barlangszínházban. A szaxofon királya, legendája hatszoros kitüntetett. Jön vele Billy Killson dobos - aki még mesterkurzust is tart az idei fesztiválon - ő kétszer kapott ilyen rangos díjat, mégpedig Dave Holland basszusgitárossal, nagybőgőssel készített lemezeikért. A mellettük színpadra lépő Ben Williams basszusgitáros pedig Pat Metheny együttesével, az Unity Banddal kiadott zenei anyagért érdemelte ki a legjobb albumért járó arany gramofont ábrázoló elismerést. A csapattal együtt zenél még Geoffrey Keezer billentyűs. Minden, amit a sztárokról tudni lehet, itt.

A SopronDrum nemzetközi ütősfesztivál két nagykoncertje július 9-én a Stanley Jordan Quartet fellépése, majd másnap, július 10-én a David Sanborn Acoustic Band jazz-bulija a nyár egyik nagy nemzetközi szenzációjához tartozik a fertőrákosi barlangszínházban, a királynők és királyok évadában, amikor valóban a műfaj nagy hangszeres királyai érkeznek a játszóhelyre. David Sanbornék egy este alatt 9 Grammy-díjat vonultatnak fel a színpadon. 
 
A hatszoros Grammy-díjas 76 éves David Sanborn, a világ egyik legjobb jazzszaxofonos legendája, aki zenekarával érkezik a SopronDrumra. Fellépése igazi európai szenzációnak számít. Ray Charlestól és James Browntól kezdve, Eric Claptonon, David Bowien, Stevie Wonderen, Paul Simonon, Bruce Springsteenen, Elton Johnnon át egészen a Rolling Stonesig, minden előadó, aki vele zenélt, a legnagyobbak között emlegeti a nevét. 

Az est csillaga, David Sanborn a pop, az R & B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa hat Grammy-díjat nyert eddig. Alig volt hároméves, amikor gyermekbénulással feküdt egy vastüdőben majd tizenkét hónapig. Rádión keresztül hallgatta a zenét, amely így a fejében zsongott állandóan. Az akkor hallott szaxofonszólók, a blues korai napjai határozták meg a sorsát. Talán nem véletlen mondta mindig: „A blues az igazság”. Később terápiás jelleggel a tüdejét erősítette egy fúvós hangszerrel. Ma pedig úgy hívják sokan: a szaxofonos legenda. Kiadott több, mint húsz lemezt lemezt, nyolc arany-, valamint egy platinaalbumot kapott. Műfajának legkiemelkedőbb zenésze. Már 14 évesen olyan blueslegendákkal játszott együtt, mint Albert King és Little Milton. Majd csatlakozott Paul Butterfield együtteséhez, velük együtt fellépett a világ rocktörténelmének emlékezetes találkozóján, a woodstocki fesztiválon. Tagja volt Ray Charles zenekarának, ez az időszak erős hatást gyakorolt a játékára, amelyet műfajilag nem kategorizál. Szerinte az érdekes zene átlépi a határokat, és nincs kötöttségek közé szorítva. A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő David Sanborn az elmúlt évtizedek legaktívabb és legtermékenyebb jazzszaxofonosa. Szinte minden stílusban otthonosan mozog zenészként, és szerzőként egyaránt. Ő írta a Halálos fegyver című sorozat több epizódjának a zenéjét is. Sokoldalúságát nemcsak eddig megjelent több, mint kéttucatnyi albuma, de minden egyes koncertje visszaigazolja. Személyében igazi hangszeres király érkezik Fertőrákosra.

A fesztiválra ellátogató fiatal ütősöknek jó hír, hogy a zenekar dobosa, Billy Kilson mesterkurzust is tart számukra. Ők pedig elmondhatják, hogy Grammy-díjas dobostól tanultak, ugyanis amikor Billy Dave Holland basszusgitárossal, nagybőgőssel dolgozott, akkor a csapattal együtt elnyerték a kimagasló zenei teljesítményért járó gramofont ábrázoló szobrot, mégpedig kétszer. Az Overtime és a What Goes Around nagyszerű lemezekért jutalmazták a formációt. 

Billy Kilson dzsesszdobos, oktató, zeneszerző meglepő rögtönzéseiről, energikus színpadi jelenlétéről ismert. A legnagyobbak között tartják számon, s egyik motivációja az, hogy amit megtanult, elért, azt megossza a fiatal tanítványaival. Mindig azt mondja, hogy semmi sem nagyobb, mint a történelem minden egyes pillanatának, valamint a tudásnak a megosztása. Ez az egyik fő motivációja. Így érkezik majd a SopronDrumra játszani, tanítani.

A David Sanborn Acoustic Band koncertjének másik Grammy-díjas csillaga Ben Williams. A basszusgitáros Pat Metheny együttesével, az Unity Banddal kiadott zenei anyagért érdemelte ki a legjobb albumért járó rangos elismerést. Kilenc évvel ezelőtt 30 országban 160 koncertet adtak a formációval.

Ben Willams a bőgősök között első helyezést nyert el a legfontosabb amerikai jazzmagazin, a Downbeat kritikusainak szavazásán. Ő modern jazz egyik legsokoldalúbb basszusgitárosa. Saját, olykor négy-, máskor öttagú együttese mellett már évek óta a jazzvilág vezető egyéniségeinek meghívását élvezi, velük koncertezik. Zeneszerző, tehetségét bizonyította State of Art (2011) és Coming of Age (2015) albumokon. Érzékenyen reagál a társadalmi eseményekre, folyamatokra. Saját hangzást keresve jelentett meg I AM a MAN lemezt, amely szintén nagy sikert ért el. Williams a modern R&B és a hip-hop új generációjának kiemelkedő képviselője.

Az est a műfajt szerető közönségnek a nyár egyik emlékezetes koncertjét ígéri, legendákat, világsztárokat, hangszeres királyokat, és 9 Grammy-t felvonultatva.