Hírek - 2013. március 2.Kövek: telitalálat - A nagy sikerű előadásról a Soproni Téma is írt

A Kövek című tanjátékot láthatták az Ifjúsági bérletsorozat keretében a felső tagozatos, illetve középiskolás diákok a Soproni Petőfi Színház stúdiószínpadán. Az ausztrál eredetiből készült feldolgozás kamaszokról szól, és megtörtént esetet dolgoz fel.
Könnyed vígjátéknak tűnik az első percekben, a hangulat is ennek megfelelő a nézőtéren. Percenként változik a minimalista színpadkép, és talán az előadás 20. percében megjelenik a feszültség a graffitivel dekorált multifunkcionális kartondobozok között. A hiperaktív kamaszok semmi különöset nem csinálnak, szellőzőnyílásokban bujkálnak, bejutnak egy garázsba is
Hazafelé pedig egy még jobb hecc ugrik be: a felüljáróról dobáljuk meg kövekkel az autókat. Két kamasz gyilkossá válik: telibe találnak egy autót, megölnek egy fiatalembert, egy családapát. Szörnyű, persze, ezer tanulsággal. A legegyszerűbb pálcát törni a kamaszok fölött. Dutyiba velük, oda valók. Pedig az ítélkezés ennél bonyolultabb.
– Mi van, ha te ülsz abban az autóban? – kérdezi a darabban a nyomozó a társát.
– Na persze, és ha a te gyereked dobál szórakozásból köveket a felüljáróról?
Erre nincs válasz, cinkosok a társak, de talán még maguk a szülők is. Ügyészként a legegyszerűbb ítéletet hozni az erkölcs és a társadalom nevében. Szülőként, pedagógusként pedig kötelességünk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel és lehetőségekkel előzzük meg az ilyen, és ehhez hasonló eseteket.
A ragyogó előadás megtekintése talán közelebb vitt a megoldáshoz. Mindezért köszönet Ács Tamásnak, Czár Lászlónak, Horváth Lászlónak, Papp Attilának, Szlúka Brigittának és a színész-rendező Molnár Anikónak. (forrás: sopronitema.hu)
Pluzsik Tamás