Hírek - 2021. október 18.Emigránsok: pincén túl

Milyenek a napok a föld alatt, a pincében, ha széttépi az életeket a fájdalmas igazság? Amikor a külföldön választott szabadság illúziója rabság a párhuzamos magányban. Egy értelmiségi és egy munkás ember sorsa húsba vágó kérdések között. Sławomir Mrożek Emigránsok című színjátékát láthatják a nézők a Soproni Petőfi Színház kamarajátszóhelyén, a Liszt Ferenc Kulturális Központban novemberben. A két főszereplő, Kis Domonkos Márk és Gál Tamás, a rendező Pataki András. A produkció izgalmas színpadra állítása, a színészek bravúros játéka erős, nagyhatású, emlékezetes színházi élményt ígér a nézőknek.

Sławomir Mrożek darabja különösen aktuális ma, amikor világjelenségként éljük meg, hogy emberek sokasága más országokban igyekszik a jobb élet reményében boldogulni, új identitást találni. Az előadás valahol idegenben, egy föld alatti pincében élő értelmiségi figura és egy munkás sorsát mutatja meg. Az író valójában egyik figurának sem ad teljes mértékben igazat: hol az egyikük, hol a másikuk igazságát érzi erőteljesebbnek a néző. 

Az Emigránsok a Soproni Petőfi Színház, a felvidéki Csavar Színház, a Forrás Színház koprodukciója szerepelt a Magyar Színházak XXXIII. Kisvárdai Fesztiválján. Nemrég pedig nagy sikert ért el - felállva ünnepelték a nézők a színészeket - az Arany Oroszlán Nemzetközi Színházi Fesztiválon az ukrajnai Lvivben (más néven Lembergben.)

A színjátékban AA–t a Jászai-díjas Kis Domonkos Márk alakítja. XX–et a Jászai-díjas Gál Tamás formálja meg. A díszlet-és jelmeztervező a Munkácsy–díjas Gyarmathy Ágnes. A szcenikus Tóth Kázmér. A fénytervező Kovács Ferenc Magyar Teátrum–díjas. A rendező a Jászai–díjas Pataki András.

(A szerző engedélyét a Diogenes Verlag AG (Zürich) és a Hofra Kft. közvetítette. ­– www.hofra.hu)

Novemberi előadások időpontjai:

2021. november 26. péntek 19:00 - Liszt Központ - Déryné-Széchenyi III.
2021. november 18. csütörtök 19:00 - Liszt Központ - Palotay III.
2021. november 12. péntek 19:00 - Liszt Központ - Déryné-Széchenyi II.
2021. november 11. csütörtök 19:00 - Liszt Központ - Palotay II.


Megírni a nagy művet – Kis Domonkos Márk (AA)

– AA egy lecsúszott értelmiségi, aki a saját meggyőződése, ideológiája, filozófiája, elképzelése szerint szeretne élni egy általa vágyott szabadságban. Ezért menekült el hazájából, ahol béklyóban érezte magát szellemileg. Nem akar oda visszatérni. Belső emigrációba vonult, eltávolodva gyökereitől. Megírni a nagy művet, a küldetésének gondolja ezt, ám épp XX sorsát, életét látva rájön, hogy azok az eszmék, amelyeket ő mások megváltása és megváltoztatása miatt akart megosztani a világgal, azok nem úgy működnek a társadalomban, ahogy gondolta. Sehol nem találja a helyét, miközben nagy lehetőséget lát a maga elméleteiben. Írja azokat, de közben megvilágosodik: amit eszmének, egyfajta követendő képnek gondol, az nem létezik. Próbál kapaszkodni, abba, amiben így hisz, de meghasonul önmagával. Képtelen beteljesíteni hivatását, hogy az XX-hez hasonlókat meggyőzze, az élet nem abból áll, hogy eszünk, iszunk, alszunk és dolgozunk, mint egy barom. Közben aztán belőle is kitör az ösztönlény – fogalmazta meg Kis Domonkos Márk.

Igazi ösztönlény – Gál Tamás (XX)

– XX egy emigráns, vendégmunkás, mondhatnánk akár egy csallóközi parasztembernek, aki elhagyja a családját, országát azért, hogy pénzt keressen külföldön, jobban tudjanak élni majd egyszer otthon, ha hazatér. Ezért vállalja az emigráns létezés sanyarú körülményeit, kilátástalanságát egy pincében a föld alatt, a feketemunkát, azt, hogy egy idegennel kell osztoznia pár négyzetméternyi helyiségben. Hajlamos túláradó nemzeti érzelmekkel gondolkodni. Neki fontos a saját hazája. Azokhoz hasonlítja az országának lakóit, akik között kényszerből élnie kell céljaival, keserű sorsával, honvágyával együtt. Ebben a leegyszerűsített, sarkított, néha szélsőséges világában a paraszti bölcsesség azonban munkálkodik benne. Igazi ösztönlény. A szemszögén keresztül láthatjuk, fogalmazhatjuk meg, az értelmiségi AA-t, a szabadságának illúziójával együtt  – tette hozzá Gál Tamás.
 
A problémák nem változtak - Pataki András (rendező)

– Kelet és Nyugat megosztottsága, a két személy, az értelmiségi és a munkás figura filozófiai, létezésbeli, egzisztenciális ütközése a kiindulópontunk, mert a problémák az elmúlt évtizedek során nem változtak, sőt, teljes mértékben egyetemessé váltak. Ezek a jelenségek nem felszámolódtak, hanem felerősödtek szerintem. Elég, ha a román munkások helyzetére gondolunk Spanyolországban, de beszélhetnénk mondjuk Kisvárdán egy garázsban élő ukrán brigádról. Ha megnézzük az egykori és jelenkori munkavállalók szintjét, helyzetét, körülményeit egy-két kiemelt szakma kivételével, akkor továbbra is sokszor német, francia pincékben, sufnikban húzódunk meg, gyakran feketemunkával keresve a pénzt, amit kismackóba rejtünk. Miközben a föld alatt létezünk, a világ felső szintje például Németországban változott, s nem mindenütt a pezsgőpukkanásról szól az újév. Mi ezt nem akarjuk eljátszani, mert maradtunk a föld alatt, de a felszínen lévő változásokat halljuk, érezzük, hatnak ránk – mondta Pataki András.