Hírek - 2021. október 17.István király: a korona sorsa

Kié lesz a trón? Hogyan döntött Európa egyik legjelentősebb uralkodója a korona sorsáról a halála előtt? Péter vagy Vazul? Az országot befolyásoló mai napig ható végső választás, a történelem megelevenedik a színpadon. Sík Sándor István király című tragédiája november 5-én és 6-án látható a Soproni Petőfi Színházban Boráros Imre főszereplésével, Pataki András rendezésében, Húros Annamária látványos, korhű jelmezeivel. Mély tartalmú, elgondolkodtató, feszült helyzeteket nem nélkülöző, izgalmas előadás várja a közönséget A szabadság évadában felnőtt és ifjúsági bérletben.

Az István király a Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és Komáromi Jókai Színház koprodukciójaként került színre.

A darab szent királyunk utolsó napjairól és a trónöröklés történelmi eseményéről szól. A naptár szerint 1038-ban vagyunk. Épp Nagyboldogasszony ünnepére készül Székesfehérvár. A polgárháború küszöbén áll az ország. Egy monumentális, erős, hatalmas uralkodó és személyiség kiszolgáltatottságában szembenéz a halállal, valamint egész életművének kárba veszésével. Kinek adja a koronát, kit válasszon utódjául? A keresztény Orseolo Pétert vagy az Árpád véréből származó, de pogány életet élő Vazult? A keresztény Magyarország alapjait lerakó király nehéz döntés előtt áll. István felajánlja Szűz Máriának a koronát, Isten kezébe teszi az országot.

Pataki András pályafutásához szorosan hozzátartozik ez a mű, ötödik alkalommal rendezi meg, készített tévéjátékot is a tragédiából. Úgy érzi, ez a darab mindig hordozza azokat a fontos, ma is aktuális gondolatokat, amelyek nyomán értelmezhető, megélhető történelmünk, helyünk, identitásunk, kereszténységünk az országban, Európában.

Háttér az előadásról itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1922-istvan-kiraly-kie-lesz-a-tron-.htm

A Páholy című magazinunkban riport az előadásról itt:

Sík Sándor

István király

tragédia

Szereplők:

István király – Boráros Imre (Kossuth-díjas)
Gizella – Rudolf Teréz
Vazul – Kovács Frigyes (Jászai-díjas)
Gyöngy – Szőcs Erika
Orseolo Péter – Pintér Gábor
Aba Sámuel – Savanyu Gergely
Sebös – Marosszéki Tamás
Anasztáz – Farkas Tamás
Buda úr – Major Zsolt
Szalók úr – Wischer Johann
Gotthárd lovag – Nagy Gábor
Sámán – Kósa Zsolt

Díszlet – Pataki András
Jelmez – Húros Annamária
Rendező – Pataki András (Jászai-díjas)