Hírek - 2021. október 16.Széchenyi: pszichológiai thriller

Az írás felér a gyújtogatással? Mi történt addig, míg eldördült a végzetes lövés Döblingben? Ki nyeri az utolsó sakkjátszmát? Milyen egy szellemi gigász szobrokon túli világa? Sopronban először kerül színre a város első díszpolgáról szóló darab. Németh László Széchenyi című történelmi drámája izgalmas pszichológiai thriller, kalandos történet a legnagyobb magyarról Széles Tamás főszereplésével, Csiszár Imre rendezésében. A Petőfi Színházban november 15-től látható az előadás felnőtt és középiskolás bérletben.

Németh László Széchenyi című történelmi drámája szeretné megmutatni azt a kalandos históriát, melyet a legnagyobb magyarnak hívott politikus megélt a magyarság történetében a reformertől a forradalomban csalódott emberen át a döblingi elmegyógyintézet súlyos betegéig. 

Széchenyi élete végén szembefordult az addig általa tisztelt Habsburg-házzal. Memorandumokat juttatott el az angol, a francia kormányhoz. Röpiratokat írt Bécs ellen, hogy engedményekre kényszerítse őket az 1859. évi válság idején. Hiába volt a császár titkos tanácsadója, házkutatást tartottak nála, elkobozták írásait, besúgókat állítottak rá, megfigyelték, megfenyegették. Széchenyi elsőnek ismerte fel a polgári reformok szükségességét, nyíltan hirdette azokat, segítette megvalósulásukat.

Ő úgy akarta megváltoztatni a társadalmat, hogy közben elutasította az erőszakot. Új etikát, morált szeretett volna az emberek tudatába beültetni a felvilágosodáson, a reformokon, a fejlődésen keresztül. Nem pusztán reformpolitikus és államférfi volt, hanem etikai forradalmár, valamint társadalomszervező. A közjóért való munkálkodásról Széchenyi azt tartotta, a változást csak akkor lehet elérni, ha megváltozik a közgondolkodás. Ez szerinte úgy változtatható meg, ha tanulnak, nevelődnek az emberek a felvilágosodás eszméin keresztül. A társadalom analizálójaként pedig rájött arra, a modernizációba vetett hit adhatja csak egy feudalizmusba ragadt nép számára a kilábalási, továbblépési lehetőséget a jólét, felemelkedés felé. Így tud az ember gondolkodása nemesebb érdek, érték felé fordulni.

Miután megírta az Ein Blicket, a Bach-rendszert bíráló tanulmányát, egy rendszer ellenségévé vált. Féltve nemzetét, családját, nemesi címüket, tarva attól, hogy valóban bezárják az igazi őrültek közé és eltüntetik a politikából, hosszas vívódás, kétségek közepette öngyilkosságot követ el. Az ehhez vezető utat, történelmi és intellektuális mozzanatokat, kezelőorvosával, Goldmark doktorral zajló önmardosó vitáit mutatja be az előadás egy izgalmas sakkjátszma árnyékában, aminek nincs győztese. 

Információk Széchenyiről, alkotói nyilatkozatok, podcast műsorok, háttér az előadásról, annak készülési folyamatáról, az idei munkabemutatóról:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1796-szechenyi-munkabemutato-elott.htm


Széchenyi István 1835. február 20-án Sopronban a város legmagasabb erkölcsi elismerését kapta meg, díszpolgári címet adományoztak neki. Sopron és az akkori vármegye életében mély nyomokat hagyott a "legnagyobb magyar", pedig háza és földje sem volt itt, de állandó jelenléte, szellemisége, az általa létrehozott értékek örökké megmaradnak. Szobra nem messze található a színháztól. 



Németh László

Széchenyi
történelmi dráma


Szereplők:

Széchenyi István – Széles Tamás
Crescentia, a felesége – Szőcs Erika
Béla, a fia – Papp Attila
Zichy Géza, mostohafia – Marosszéki Tamás
Görgen, főorvos – Major Zsolt
Goldmark doktor – Kovács Frigyes (Jászai-díjas)
Gutherz doktor – Wischer Johann
Lonovics érsek – Boráros Imre (Kossuth-díjas)
Báró Jósika Samu – Pelsőczy László
Babarczy alezredes – Nagy Gábor
Kiss Márton, Széchenyi titkára – Horányi László (Jászai-díjas)
Brach, Széchenyi inasa – Galkó Balázs/Pintér Gábor
Magyarországi látogató – Savanyu Gergely
Mátyás – Szabó László
János, ápoló – Kiss Noró

Díszlet – Csiszár Imre
Jelmez – Szakács Györgyi (Kossuth- és Jászai-díjas)
Dramaturg – Bártfay Rita
Súgó – Szele Júlia
Ügyelő – Kiss Noró
Rendezőasszisztens – Simon Andrea
Rendező – Csiszár Imre (Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész)

Németh László örököseinek engedélyét a Hofra Kft. közvetítette – www.hofra.hu


Előadások: 

2021. november 21. vasárnap 19:00 - Petőfi Színház - Jászai- Nádassy bérlet 
2021. november 21. vasárnap 15:00 - Petőfi Színház - Jakab bérlet 
2021. november 20. szombat 19:00 - Petőfi Színház - Petőfi -Löszl bérlet
2021. november 18. csütörtök 19:00 - Petőfi Színház - Berzsenyi bérlet 
2021. november 18. csütörtök 15:00 - Petőfi Színház - Herbszt bérlet
2021. november 17. szerda 19:00 - Petőfi Színház - Orsolya - Madách bérlet
2021. november 17. szerda 13:00 - Petőfi Színház - Eötvös bérlet 
2021. november 16. kedd 17:00 - Petőfi Színház - Roth - Porpáczy bérlet 
2021. november 16. kedd 12:00 - Petőfi Színház - Handler bérlet 
2021. november 15. hétfõ 15:00 - Petőfi Színház - Vas-Villa
2021. november 15. hétfõ 12:00 - Petőfi Színház - Fáy bérlet