Hírek - 2021. október 23.Hármas start novemberben

Két ember pincén túli világa, a magyar korona, a trón sorsa és a leghűségesebb város első díszpolgárának utolsó napjai egy izgalmas sakkjátszma közben. Hármas starttal láthatják a nézők A szabadság évadának felnőtt bérletes előadásai közül november elejétől az Emigránsok színjátékot, az István király tragédiát és a Széchenyi című történelmi drámát a Soproni Petőfi Színházban, illetve a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Az idei ünnepi műsorkínálat üzenetében, gondolatiságában, tematikájában követi az 1921. december 14-i helyi népszavazás 100. évfordulója előtti tisztelgést. Bemutatkoznak a rajtoló előadások.

Emigránsok: pincén túli világ 

Élet egy pincében a föld alatt a jobb élet reményében. Amikor a külföldön választott szabadság is rabság, két párhuzamos magányban élő egymástól elszigetelt ember sorsban. Sławomir Mrożek Emigránsok című kiemelkedő darabja különösen aktuális, amikor világjelenség, hogy sokan más országokban igyekeznek boldogulni, új identitást találni. A két főszereplő Gál Tamás és Kis Domonkos Márk, a rendező Pataki András. A mai napig élő és húsba, valamint lélekbevágó kérdéseket feszegető izgalmas, nagy hatású előadás vár a közönségre kamara körülmények között. 

A Soproni Petőfi Színház, a felvidéki Csavar Színház és a Forrás Színház koprodukciója valahol idegenben, egy föld alatti pincében élő értelmiségi figura és egy munkás sorsát mutatja meg. Az író valójában egyik figurának sem ad teljes mértékben igazat: hol az egyikük, hol a másikuk igazságát érzi erőteljesebbnek a néző. 

Emigránsok, alkotói nyilatkozatok, információk az előadásról, munkabemutatóról:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1631-emigransok-munkabemutato.html%C2%A0

István király: a korona sorsa 

Sík Sándor mély tartalmú, generációknak szóló tragédiája első szent királyunk utolsó napjairól és a trónöröklés történelmi eseményéről szól. Kit válasszon utódjául? A keresztényt vagy a pogányt? Orseolo Pétert vagy Vazult?  Az ország, a korona és a trón sorsa jelenik meg az István király című előadásban. A Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és Komáromi Jókai Színház koprodukciója Pataki András rendezésében kerül színpadra. A főszereplő Boráros Imre. 

A naptár szerint 1038-ban vagyunk, Nagyboldogasszony ünnepére készül Székesfehérvár. Ez a király utolsó napja. A polgárháború küszöbén áll az ország. Egy monumentális uralkodó és személyiség kiszolgáltatottságában szembenéz a halállal, és egész életművének kárba veszésével. Mi a helyes döntés? István felajánlja Szűz Máriának a koronát, Isten kezébe teszi az országot.

Az előadásban István királyt a Kossuth-díjas Boráros Imre alakítja. Gizellát Rudolf Teréz játssza. Vazult a Jászai-díjas Kovács Frigyes formálja meg. Orseolo Péter szerepében Pintér Gábor, Aba Sámuelként Savanyu Gergely látható. Gyöngy Szőcs Erika, Sebös Marosszéki Tamás, Anasztáz Farkas Tamás, Buda úr Major Zsolt, Szalók úr Wisher Johann, Gotthárd lovag Nagy Gábor, Sámán Kósa Zsolt lesz. A díszlet, a rendező Pataki András (Jászai-díjas) munkája. A jelmeztervező Húros Annamária. 

Információk, háttér az előadásról, az idei munkabemutatóról:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1922-istvan-kiraly-kie-lesz-a-tron-.html

Széchenyi: ember a szobron túl 

Izgalmas pszichológiai thriller Sopron első díszpolgáráról. Egy nagy sakkjátszma utolsó lépései. Mi döntött a végzetes lövés mellett? Hogyan jut el idáig egy hívő ember, a kor szellemi gigásza? Németh László Széchenyi című történelmi drámája szeretné megmutatni azt a kalandos históriát, melyet a legnagyobb magyarnak hívott politikus megélt a magyarság történetében a reformertől a forradalomban csalódott emberen át a döblingi elmegyógyintézet súlyos betegéig. Ennek az útnak a végső pillanatait idézi meg az író ezzel a művével. A rendező a Kossuth-díjas Csiszár Imre, a főszereplő Széles Tamás. 

A történelmi dráma Széchenyi István utolsó napjait mutatja be a döblingi elmegyógyintézetben, miután megírta az Ein Blicket, a Bach-rendszert bíráló tanulmányát. Ez Londonban jelent meg német nyelven. Hiába volt a császár titkos tanácsadója, házkutatást tartottak nála, elkobozták írásait, besúgókat állítottak rá, megfigyelték, megfenyegették. A zaklatások rontottak egészségi állapotán. Féltve nemzetét, családját, nemesi címüket, tarva attól, hogy valóban bezárják az igazi őrültek közé és eltüntetik a politikából, hosszas vívódás, kétségek közepette öngyilkosságot követ el. Az ehhez vezető utat, történelmi és intellektuális mozzanatokat, kezelő orvosával, Goldmark doktorral zajló önmardosó vitáit mutatja be az előadás egy izgalmas sakkjátszma árnyékában, aminek nincs győztese.

Információk Széchenyiről, alkotói nyilatkozatok, háttér az előadásról, az idei munkabemutatóról:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1796-szechenyi-munkabemutato-elott.htm

Németh László

Széchenyi

történelmi dráma


Szereplők:

Széchenyi István – Széles Tamás
Crescentia, a felesége – Szőcs Erika
Béla, a fia – Papp Attila
Zichy Géza, mostohafia – Marosszéki Tamás
Görgen, főorvos – Major Zsolt
Goldmark doktor – Kovács Frigyes (Jászai-díjas)
Gutherz doktor – Wischer Johann
Lonovics érsek – Boráros Imre (Kossuth-díjas)
Báró Jósika Samu – Pelsőczy László
Babarczy alezredes – Nagy Gábor
Kiss Márton, Széchenyi titkára – Horányi László (Jászai-díjas)
Brach, Széchenyi inasa – Galkó Balázs/Pintér Gábor
Magyarországi látogató – Savanyu Gergely
Mátyás – Szabó László
János, ápoló – Kiss Noró

Díszlet – Csiszár Imre
Jelmez – Szakács Györgyi (Kossuth- és Jászai-díjas)
Dramaturg – Bártfay Rita
Súgó – Szele Júlia
Ügyelő – Kiss Noró
Rendezőasszisztens – Simon Andrea
Rendező – Csiszár Imre (Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész)

Németh László örököseinek engedélyét a Hofra Kft. közvetítette – www.hofra.hu

Online műsorfüzet A szabadság évadáról itt:

http://issuu.com/prokulturasopron/docs/sz_online