Hírek - 2021. szeptember 24.Mindörökké Bolero

A Bolero bemutatása az egyik legjobban várt pillanata a Nagy Táncválasztó gálájának, amit szeptember 26-án (vasárnap) este hét órakor rendeznek meg a Soproni Petőfi Színházban. Az eseményen a Sopron Balett, a Sankt Pölten Europaballett, a Budapest Táncszínház, a fővárosból érkező PR-Evolution Dance Company és Kozmér Alexandra balettművész lép fel. A program szervezője Michael Kropf, a Pro Kultúra kulturális cég projektmenedzsere, aki Ravel művére készített koreográfiát, s ezt az osztrák együttes adja elő Mayara Vicoso szólójával. Őt már jól ismerheti a közönség, hiszen óriási sikerrel táncolta el a leghűségesebb városban a Coco Chanel életéről szóló produkció főszerepét.
Michael Kropf

Michael Kropf táncosi és koreográfusi pályafutásának fontos darabja a Bolero. Most újra találkozott ezzel a művel, amely szerinte a zeneirodalom egyik legkiválóbb és talán leghibátlanabb alkotása.  

- Amikor balettnövendék voltam, láttam a Bécsi Staatsoperben a Bolero című balettet, és akkor nem a tánc maradt meg bennem, hanem inkább a zene. Majd 1983-ban a Müncheni Opera balettegyüttesének ifjú tagjaként Maurice Béjart produkciójában dolgozhattam. Maurice Béjart a mai napig az egyik példaképem mint koreográfus, és óriási szerencsének tartom, hogy az ő Bolero című darabjában az egyik szólót táncolhattam. Ez az élmény meghatározta egész művészi pályafutásomat, fejlődésemet. Tudom, sok koreográfus feldolgozta fel előttem is ezt a csodálatos művet, ami természetes, mert zseniális alkotás. Azt gondolhatják többen, erre a fantasztikus zenére egyszerű koreografálni. Szerintem meg éppen ez hordozza a nehézséget, mert a zene nagyon erős, hihetetlen jó, és egy fantasztikus muzsikára hasonló értékű koreográfiát készíteni hatalmas kihívás. Most álmodtam egy olyan történetet, amely megmutatja, mit jelent számomra ez a mű. Szép álom volt, remélem a közönségnek is tetszik majd - mondta Michael Kropf, akitől megtudtuk, a Nagy Táncválasztó  program zárásaként nagyszabású gálát rendeznek.

A műfaji sokszínűséget felvonultató kétszer negyvenöt perces műsorban a házigazda Sopron Balett mellett, színpadra lépnek a Sankt Pölten Europaballett, a Budapest Táncszínház és a fővárosi PR - Evolution Dance Company táncosai, valamint kiemelt vendégként érkezik Kozmér Alexandra Harangozó-díjas táncművész. Az esemény csúcspontjaként az osztrák együttes előadja Ravel Boleróját. A nézők láthatják Demcsák Ottó, Alekszej Batrakov, Artur Kolmakov, Peter Breuer, Michael Fichtenbaum, Florient Cador, Barta Dóra, Zachár Lóránd és Michael Kropf koreográfiáit.  

A mostani országos Nagy Táncválasztóhoz csatlakozott Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét, Kőszeg, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szekszárd, Szeged, és első alkalommal Sopron. Vasárnap délelőtt tíz órától délután ötig a Liszt Ferenc Kulturális Központban tartanak fél órás bemutatókat a meghívott csoportok. A  balett, esküvői tánc, hastánc, mazsorett, modern improvizáció, modern jazz, néptánc , show tánc/hip-hop, street jazz, tánc aerobic stílusokban regisztráció után nyílik lehetőség az érdeklődőknek, hogy kipróbálják magukat a táncparketten.

 
TÁNCVÁLASZTÓ ESTI  GÁLA - Tervezett műsor:


I. FELVONÁS

Ballsirenen-keringő
Zene: Lehár Ferenc
Koreográfus: Michael Fichtenbaum
Előadja: St. Pölten-i Europaballett

Seherezádé pas de deux
Zene: Rimszkij-Korszakov
Koreográfus: Alekszej Batrakov
Előadja: Horváth Renáta és Füsi Zsolt / Sopron Balett

Dankó monológja
Zene: Sergej Rahmanyinov
Koreográfus: Alekszej Batrakov
Előadja: Holomei Bogdan / Sopron Balett

Csillageső
Zene: Frederic Chopin
Koreográfus: Artur Kolmakov
Előadja: Claudia Saccetti és Marco Marongiu / Europaballett

Rómeó és Júlia….. másként
Zene: W.A. Mozart
Koreográfus: Michael Kropf
Előadja: Teplykh Aleksandra és Potapov Andrej / Sopron Balett

Donna Barocco
Zene: Montázs
Koreográfus: Zachár Lóránd
Előadja: Kozmér Alekszanda, Insalata Elisa, Jenei Lilla és Rudisch Boglárka/PR-Evolution

SZÜNET

II. FELVONÁS

Mindkettő
Zene: David Lang
Koreográfus: Barta Dóra
Előadja: Yvette Levine és Matthew Bell / Budapest Táncszínház

Yeah Blues
Zene: Beatles
Koreográfus: Peter Brauer
Előadja: Benjamin Skupien / Europaballett

Szerelem
Zene: Anne Brun
Koreográfus: Demcsák Ottó
Előadja: Horváth Renáta és Füsi Zsolt /Sopron Balett

Lost
Zene: Max Richter
Koreográfus: Florient Cardor
Előadja: Nichika Shibata és Florient Cador /Europa Ballett

A hattyú halála
Zene: Camille Saint- Saëns
Koreográfus: Michael Kropf
Előadja: Potapov Andrej / Sopron Balett

Bolero
Zene: Maurice Ravel
Koreográfus: Michael Kropf
Előadja: Mayara Viçoso szóló, és az  Europaballett együttese
 

(A műsorváltozás jogát fenntartjuk!)
 

A St. Pölten-i Europaballett Mayara Vicoso főszereplésével már megnyerte a közönséget Sopronban a Mythos Coco előadással
Horváth Renáta és Füsi Zsolt, a Sopron Balett tagjai a gálán Seherezádé történetét táncolják el
Ezt a koreográfiát már láthatta tőlük a közönség a tánc világnapi gálaműsorban
Anne Brun zenejére készült a Szerelem című koreográfia
Dankó monológja. Bogdan Holmejtől, a Sopron Balett tagjától
Rómeó és Júlia másként és humorosan. Alekszandra Tyeplih és Andrej Potapov/ Sopron Balett
Michael Kropf középen Pataki Andrással. Közös produkciók létrehozására köt együttműködési megállapodást a Soproni Petőfi Színház, az ausztriai Leobenben található városi színház és a belga Theater triArte Antwerpen.
Fotó: LOPRESS FOTÓ