Hírek - 2021. szeptember 19.Fergeteges színészbuli

Fergeteges, remek hangulatú, emlékezetes szabadtéri színészbulival kezdődött az idei évad a leghűségesebb városban. A soproni társulat szombat esti gálaműsora mindent felülmúló érdeklődés mellett zajlott, a közönség megtöltötte a Mária-szobornál a teret. A színházi nyílt nap keretében délelőtt és kora délután bemutatkoztak a bérletes előadások a teátrumban. Bepillanthatott mindenki a kulisszák titokzatos, varázslatos világába. Pincétől a padlásig bejárhatták az épületet, ezúttal a nézők szó szerint reflektorfénybe kerültek. A legnépszerűbb programelem ugyanis egy káprázatos, ámulatba ejtő zenés fényshow volt.

A hagyományos kulisszajárással egybekötött nyílt napon a soproni színház nagyon gazdag, színes rendezvényelemekkel várta a közönséget. Minden korosztály számára kínált programot, hogy kicsik és nagyok, családok válasszák ebben az évben is teátrum előadásait. Kakaóbár, rajzpályázat, Jázmina meséi vártak a fiatal nézőket. A nézőtéri büfében A szabadság évadának idei előadásai mutatkoztak be, és korábbi sikerdarabokból láthattak részleteket az érdeklődők.  A padlás, a Stabat Mater, az Ördögölő Józsiás, a Bál a Savoyban produkciók mellett A dzsungel könyve és A rézerdő lakói darabokból, valamint Domoszlai Sándor és Vörös Edit A szerelem nem szégyen októberben Sopronban vendégeskedő kamaraszínházi műsorából kaphatott ízelítőt a közönség. Farkas Tamás színművész a divatról, jelmezekről, stílusokról mesélt, kiemelve egy-egy jelentősebb tervezőt, akik befolyásolták a világot az öltözködésben. 

A színházban a társulat tagjairól készült életnagyságú fotók mellett lehetett fényképezkedni, az emeleten pedig a Széchenyi, az Ördögölő Józsiás és a Bál a Savoyban produkciók díszleteinek részletét láthatták a nyílt napra érkezők. A közeli Festőteremben a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar munkájába pillanthattak be az oda betérők. Kóczán Péter vezetésével Goldmark Károly művét gyakorolták a zenészek. A délelőtti és délutáni színházi események házigazdái Rudolf Teréz és Pintér Gábor színművészek voltak.

A napot egy nagyszabású, szabadtéri gálaműsor zárta a Mária-szobornál. A rengeteg érdeklődőt vonzó esten Dr. Simon István, Sopron alpolgármestere köszöntötte a nézőket. Megnyitójában arról beszélt, hogy a soproni színházi kultúra ügye nyertes szituációba került. Az állam elkötelezett ennek támogatásában. A kormányzattal az elmúlt időszakban kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően mintegy 350 millió forintos központi támogatás érkezik Sopronba, és a város önkormányzata szintén elkötelezett a színház ügye iránt, 300 millió forinttal egészíti ki ezt. Pályázatokban a teátrum eredményes, ez további 100-150 millió forintot jelent az intézménynek. A soproni polgárok szintén elkötelezettek a színház mellett, szép számmal vásárolják a jegyeket, bérletek a fertőrákosi barlangszínházba is. Az alpolgármester kitért arra, hogy jó a társulat és a szakmai vezetés, mindez együtt eredményezi a mostani győztes helyzetet.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: A szabadság évada tiszteleg a 100 évvel ezelőtti soproni népszavazás centenáriuma előtt. Erre reflektál gondolatiságban, s ennek szellemében invitálják a közönséget a színházba. Szeretnék ünneppé varázsolni a napokat előadásaikkal, úgy, hogy a világjárvány közben is biztonságban érezhessék magukat náluk a nézők. A teátrumban működnek a speciális, műtőkben használt légtisztítók és munkatársaik közül mindenki beoltatta magát. 

A remek hangulatú, vastapsot hozó gálán fellépett Geszthy Veronika, Békefi Viktória, Vörös Edit, Zsadon Andrea, Kisfaludy Zsófia, Molnár Anikó, Szőcs Erika, Simon Andrea, Szupper Fanni, Domoszlai Sándor, Peller Károly, Savanyu Gergely - ő vezette a műsort - Szolnoki Tibor, Papp Attila, Marosszéki Tamás és Kiss Noró. Természetesen a Sopron Balett tagjaival szintén találkozhatott a közönség. A nézők a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Cigányszerelem, a Hawaii rózsája népszerű számaitól a Macskák, az Elisabeth, a Rudolf, a Rómeó és Júlia, a Notre-Dame de Paris, a  My Fair Lady, A padlás, az Ördögölő Józsiás dalkavalkádjáig rengeteg ismert számot hallhatott. Több slágert együtt énekeltek a színészekkel, akik nagy ünneplésben részesültek a finálé után.  

(A színházi-totó szerencsés győztesét a gálaműsor keretében sorsoltuk, ki, a nyertes a Perkovátz Ház felajánlását kapta meg.)