Hírek - 2021. szeptember 20.Királydráma a Vármegyeházán

A leghűségesebb városban a Vármegyeháza dísztermében mutatják be Az ígéret földje című felolvasószínházi előadást a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukcióját szeptember 22-én (szerdán) este hét órakor. Kovács Dániel Gábor művét Kelemen Zoltán rendezésében láthatják a nézők a színházi klub keretében a magyar dráma napjának a tiszteletére ingyenesen, regisztrációhoz kötve. A darab az utolsó magyar király, IV. Károly két visszatérési kísérletét és a körülötte zajló eseményeket dolgozza fel.

Társulatunkból Molnár Anikó, Savanyu Gergely, Papp Attila és Marosszéki Tamás szerepel a darabban, amelynek ősbemutatója  Szentgotthárdon volt nemrég. Abban a városban, ahol IV. Károlyt 1921. április 5-én lelkes ovációval köszöntötték a település akkori elöljárói és lakói. A darabot játszották ezután Szombathelyen a Püspöki Palotában pontosan ott, ahol 1921-ben az utolsó magyar király megszállt. Most pedig Sopronban szintén egy történelmi helyszínen lesz az előadás, arra is utalva, hogy a trianoni döntés után a helyiek tiltakozása ellenére 1921-ben a Vármegyeháza már kiürítés alatt állt. IV. Károly életében Sopron fontos hely, hiszen három évig a Pejacsevich-palotában lakott, majd itt tanult meg magyarul Tormássy Jánostól, akinek fia, Artúr is tanította a nyelvre. A korabeli sajtó szerint hibátlanul beszélt magyarul. Ez jól jött számára akkor is, amikor a történelem viharaiban próbált meg boldogulni.

Az ígéret földje egy hatalomból kiesett és egy hatalomba került ember konfliktusát igyekszik körbejárni, amely kihatással volt Magyarország és az egész térség további sorsára. A történet szerint száz évvel ezelőtt, az elveszített világháború után az utolsó magyar király, IV. Károly átmenetileg lemondott a trónjáról és száműzetésbe vonult. Távollétében a hatalom Horthy Miklós kezébe került, aki a háború végén személyesen ígérte meg a királynak, hogy visszasegíti a trónjára. Kormányzóválasztása után is hangsúlyozta Károly iránti lojalitását, az ideiglenes állapot azonban állandósulni látszott. Károly türelme végül elfogyott. 1921 Húsvétján váratlanul megjelent a szombathelyi Püspöki palotában, hogy királyhű tisztjei segítségével visszatérjen a trónra. Októberben pedig Dénesfán landolt a királyi pár repülőgépe, hogy másnap Sopronból induljanak a vonattal a főváros felé. A kényes és minden fél számára bizonytalan kimenetelű eseményekről akkoriban kevesen tudtak, hiszen elvágták a telefonvezetékeket…

Kovács Dániel Gábor

AZ ÍGÉRET FÖLDJE

Történelmi királydráma két felvonásban

Felolvasószínházi előadás

A Weöres Sándor Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciója


Szereplők:

KÁROLY: az utolsó magyar király - Papp Attila
ZITA: az utolsó magyar királyné - Dénes Emőke
KLÁRIKA: Zita királyné udvarhölgye: - Molnár Anikó
HORTHY Miklós: a király távollétében az ország vezetője, Magyarország kormányzója - Szerémi Zoltán
TELEKI Pál: Magyarország miniszterelnöke - Szabó Tibor
LEHÁR Antal: királyhű ezredes, háborús hős - Horváth Ákos
SIGRAY Antal: gróf, Nyugat-Magyarország kormánybiztosa - Balogh János
GÖMBÖS Gyula: a Habsburg-ellenes szabad királyválasztók táborának vezetője - Savanyu Gergely
HEGEDŰS Pál: altábornagy, a dunántúli magyar haderők főparancsnoka - Orosz Róbert
RÁTZ Kálmán: különítményes tiszt, a kormányzó testőrségének vezetője - Marosszéki Tamás

Dramaturg és rendező: Kelemen Zoltán

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az izso.kati@prokultura.hu email címen.

A mellékelt fotók a szombathelyi Püspöki Palotában készültek. Fotó: Mészáros Zsolt.