Hírek - 2013. március 18. Fodrásznő a Teátrumi színözön szenzációja

A Teátrumi színözön legnagyobb szenzációja, hogy a rendezvénysorozat keretében március 24-én este hét órakor a Soproni Petőfi Színházban látható az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar színházi előadása a Fodrásznő. A debreceni társulat produkciója mindenütt osztatlan siker aratott eddig.
A debreceni Csokonai Színház legtöbbet utazó előadása vendégszerepelt az oroszországi Jaroszlavlban a Volkov Fesztiválon, Minszkben, ahol ezer néző állva tapsolta meg a produkciót. Magyarországon Szentendrén, Veszprémben, Gyulán, Sóstón, Szegeden, Kapolcson, Szarvason és Tatabányán láthatták a darabot, mindenütt óriási közönségsikerrel. Most a Petőfi Színház új vezetésének köszönhetően a soproni színházszerető közönség nagy munka és hosszas egyeztetések után megtekintheti a legendás előadást, amelynek rendezője a nemzetközi hírű Viktor Rizsakov. Ő a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, a „Kiszlorod" (Oxigén) elnevezésű színházi mozgalom elindítója, a rendezőként és színházi pedagógusként is ismert: moszkvai Csehov Művész Színház (MHAT) mellett működő Nyemirovics-Dancsenko iskolastúdió rendező-oktatója, a moszkvai Mejerhold Központ vezetője, a Csokonai Színház visszatérő vendégrendezője. Az előadás érdekessége az is, hogy két főszereplő Trill Zsolt és Szűcs Nelli nyártól a Nemzeti Színházba szerződik, így most a soproni nézők láthatják Vidnyánszky Attila csapatának két új alaptagját, sőt az előadás után találkozhatnak is velük.




Hangulatok, kritikák, visszhangok az előadásról:

A minszki Panorama Fesztiválon ezerfős közönség állva ünnepelte a debreceni Fodrásznőt. A debreceniek sikere azért is jól eső, mert magyar színházzal a belorusz közönség utoljára 1980-ban találkozott. Viktor Rizsakov, az előadás rendezője műhelybeszélgetésen is találkozott a közönséggel.

Lakatos Gergely Figarót énekelve. Áldozatai Trill Zsolt, Kristán Attila és Tóth LászlóLakatos Gergely Figarót énekelve. Áldozatai Trill Zsolt, Kristán Attila és Tóth László„Mosolygunk, mert nincs nő, aki ne ismerné fel magában a Fodrásznőt, akinek csak a kedvétől függ, hogy aznap éppen harmincnak néz ki, vagy úgy, mint aki rég elmúlt már negyven. Nem idegen tőlünk az sem, hogy Irinát is többnyire olyanokkal hozta eddig össze a sors, mint első férje, a részeges művész Nyikolaj (Trill Zsolt), az őt szeretőnek kívánó középszerű, középkorú nős férfi Alekszej Nyikolajevics (Tóth László), az odaadó, de esetlen Viktor (szintén Trill Zsolt), vagy az Irina érzelmeit csak kihasználni akaró Jevgenyij (Kristán Attila). Sok, hozzá hasonló cipőben járó nővel ellentétben, azonban Irina rendíthetetlenül hisz a szerelemben, történjen vele bármi. (És valóban, ami rossz csak történhet, az meg is esik vele.) Irina viszont nem fél világgá kiabálni érzéseit…” (Kritika)

„Szűcs Nelli szép Irina alakításának a kulcsa az egyszerűsége, természetessége. Nem minősíti a figurát, csak egyszerűen megmutatja azokat a természetes asszonyi vágyakat, női reakciókat, amelyek meghatározzák őt, és minden jó szándéka ellenére valahogy mégis csapdába csalják.” (Revizor Online)

„...három férfi játssza körül változékony és változatos alakban és stílusban a középpontot színesen birtokló színésznőt, Szűcs Nellit, aki Irinában a végletesen vak, derűsen naiv áldozatot pikáns iróniával ruházza föl. Játékában a rendíthetetlenség egyszerre vicces és melankolikus, zsigeri és reflektált.

Közönségtalálkozó az 50. Fodrásznő utánKözönségtalálkozó az 50. Fodrásznő utánTrill Zsolt az ő szokásosan elsöprő lendületével több figurát is parádésan mozgat, cikázik líra és kabaré közt, fizikailag és szellemileg is akrobatikus ügyességgel. Kristán Attila egyik fő figurája az Irinával levélrománcot folytató rab, aki egyszerre készül az új életre és az új gyilkosságra. Tóth László epizódszerepei közül tán a fodrászat törzsvendége a legtalálóbb, mert ez illeszkedik a legsimábban a komédiai vonulatba.” (Magyar Narancs)

Szűcs Nelli hittel naiv és bizakodó fodrásznője a maga egyszerűségében gazdagon és mélyen rétegzett karakter, s egyszerre tudja láttatni a valóság és a saját szemszög síkjait. Őt „szolgálják ki" a férfiak: Tóth László, Kristán Attila és Trill Zsolt néha szerepet cserélnek, néha vetélkednek, néha a „mindenki egyért" elvet követik, de mindvégig felfokozott energiával, lelkesen játszanak – a szó legszorosabb értelmében. (7óra7)

„Szűcs Nelli végig Irinaként van a színpadon, Trill Zsolt, Tóth László és Kristán Attila több szerepben is tündököl, de olyan bámulatos és magától értetődő alakváltozásokkal, hogy kétség sem merül föl a történet követhetőségét illetően.” ( fidelio.hu)



Ízelítő az előadásból:

http://www.youtube.com/watch?v=Gbq9WAghGCs