Hírek - 2021. augusztus 24.A Vadak Ura: startoltak

Megkezdték az olvasópróbáit a Vadak Ura - The Covenant című családi musicalnek Budapesten. A Soproni Petőfi Színház és a TBG Production előadását Pataki András rendező állítja színpadra. A leghűségesebb város teátrumának tagjai, Kisfaludy Zsófia, Papp Attila, Savanyu Gergely, és a társulathoz az elmúlt években csatlakozó művészek közül Füredi Nikolett, Békefi Viktória, Fésűs Nelly, Szentmártoni Norman, Kósa Zsolt is szerepelnek a sztárénekeseket felvonultató nagyszabású előadásban, melyet a fertőrákosi barlangszínházban láthatnak jövő nyáron a nézők. Az ősbemutató premierje most október közepén lesz a fővárosban. A népes stáb bemutatkozott a sajtónak. 

A Soproni Petőfi Színház új évadának gyakorlatilag ez a koprodukció az első bemutatója, a premierhétvége október 15. és 17. között lesz a budapesti RaM Színházban, majd az előadást országos turnéra indítják, és több évig szeretnék azt játszani. Az író Egressy Zoltán, a zeneszerző Sebestyén Áron, a dramaturg és a dalszövegek szerzője Müller Péter Sziámi, a jelmeztervező Zséli Csilla, a koreográfusok Benkő Dávid, Benkő-Morvai Veronika, az ötletgazda Vona Tibor.

A történet: klánok harca

A Vadak Ura  - The Covenant története a természetben játszódik. Az állatok nyolc klánba tömörülve élik békésnek tűnő mindennapjaikat valahol egy közép-európai erdőben, talán éppen nálunk, hiszen nekünk is van szarvasunk, rókánk, farkasunk, bár medvénk csak elvétve. Erő, ravaszság, nemesség jellemzi őket, de azért vannak gyengéik is, amelyek a darab végére összekovácsolják valamennyiüket. Saját törvényeik szerint élnek, ám ha a szükség úgy hozza, egymással szövetségre lépnek. Miután uralkodójuk hirtelen eltűnik, a klánok meg­gyengülnek, ezért ősi szertartás szerint mihamarabb meg kell választaniuk új vezérüket, a vadak urát! A legerősebbek, a Medvék klánja, a Farkasok szövetsége és a Rókák nemzetsége pályázik a trónra, akik mindent bevetve, eszükkel, erejükkel, bátorságukkal és ravaszságukkal küzdenek meg a hatalomért. 

A szórakoztató, minőségi színházi az élményhez hozzájárul a remek énekesekből, színészekből álló szereplőgárda, a slágerekként működő nagyívű, műfaji sokoldalúságot hordozó összes dal, az ámulatba ejtő LED-falas látványvilág, a színes jelmezkavalkád, és a géppuskalábú tánckar.  

Családi musical, páratlan látványvilággal 

Az első nyilvános olvasópróbán Vona Tibor kreatív ötletgazda bemutatta a stábot, amely zömében a nagy sikerű Tesla musical alkotóiból áll. Kiemelte, hogy nem kimondottan mesének szánják a Vadak Urát, hanem inkább igazi családi musicalnek, amikor kicsik és nagyok, apukák, anyukák, nagypapák, nagymamák akár egy fáradt nap után együtt elindulhatnak egy olyan előadásra, amely közös, emlékezetes színházi élményt jelent számukra. Ehhez a modern kor vizualitását is használják. Újra  Kiss Jenő és a Forward Productions LED-fal díszletei, animációit varázsolják majd el a közönséget kilencven négyzetméteres tematikus térben. A Re-Production irányításával pedig a színházakban 28, az arénákban 40 tagú tánckar tud színpadra lépni.

Budapest után jövőre Fertőrákoson látható a darab

Pataki András rendező kiemelte: a TBG Productionnal egymást erősítve azért célért is hozták létre ezt a darabot, hogy készüljön olyan előadás, amely három-öt évig műsoron maradhat, és akár több százszor is el lehet játszani. Annak külön örül, hogy a stábban olyan művészek szerepelnek, akik közül többen a soproni társulathoz tartoznak, rendszeresen játszanak a Petőfi Színház előadásaiban, ismerősként köszönthetik őket a nézők. A mostani budapesti együttműködés, valamint a fővárosi októberi premierhétvége azt is jelenti, hogy a Vadak Ura lesz a soproni teátrum idei első bemutatója. A közönség pedig a jövő nyári barlangszínházi szezonban láthatja az előadást.   

Az olvasópróbán a szakmai célokról azt modta: a tánc és mozgásművészet színes, tematikus hálójára építik az előadás színpadi megjelenítését, azon keresztül szűrik át a történet bemutatását, hiszen a TBG profi csapata, előadásaiknak elemei, azoknak minőségi kiállítása, látványvilága mindezekhez biztos hátteret jelent. A műhelymunkát ennek szellemében kezdik meg. A szereplőktől cselekvő alapelemként kéri az állatfigurák érzelmi kommunkációjának belső tartalmi kibontását, a szerepek igazságainak megjelenítését. Ezt kötik össze a mozgásrendszerrel, a zenés elemekkel.    

Elfogadás, szeretet, igazságkeresés

Egressy Zoltán a darab írója honlapunknak elmondta, az állatfigurákat állatként ábrázolta, úgy jelentek meg előtte, amikor elkezdte írni a forgatókönyvet, ugyanakkor a történetben, helyzetekben az emberi tulajdonságok, érzések, viszonyok segítségével teremtődtek meg azok az üzenetek elfogadásról, szeretetről, igazságkeresésről, melyek egy meséhez és a tanulságokhoz hozzátartoznak. Külön érdekességként hozzáfűzte: mostanában a sors úgy hozta, sok mesét írt. Rövidesen megjelenik az új könyve, amely tíz vidám állatos történetet tartalmaz. Ennek címe, Piszke papa meséi. Olyan állatokról szólnak az írások többek között, mint dromedár, kullancs, szöcske, lajhár.   

Karibi, afrikai, gospel ritmusok, dallamok

Sebestyén Áron - akit a soproni nézők már ismerhetnek, hiszen ő volt a színházban játszott Zene, New York, Szerelem produkció zenei vezetője és egyik hangszeres közreműködője, valamint a barlangszínházban játszott Tesla musical zeneszerzője - arról beszélt honlapunknak, törekedett arra, dallamos, a hétköznapokon is hallgatható legyen minden szám. Akárcsak a Tesla esetében. A mostani előadáshoz  tizenhat dal és 35 zenei átkötés született. A darab zenei világa műfajilag sokszínű. Hallhatnak a nézők mások mellett karibi, afrikai ritmusokat, dallamokat, gospelt, popdalt. Ő nagyon szereti a Farkasok és Agonisz-dalát. Otthon egyesztendős gyermeke, Soma, amikor meghallotta az Elveszett Afrika! című számot, amely a műhöz készült, azonnal elkezdte ütni annak ritmusát. Ebből érezte, talán újra sikerült a közönség számára vonzó dalokat írni.   

Minőségi játék dalokat írni

Müller Péter Sziámi dalszövegíró, dramaturg kiemelte: “Állatos darabot eddig még nem írtam, de mindig nagyon szerettem volna. Agyar, Azuka, Szerafina és a többiek - a Vadak Ura karaktereire komoly munka és minőségi játék dalokat írni. Remélem, a nézők apraja, nagyja, hozzánk hasonló önfeledtséggel szórakozik majd az előadásokon.”


A mű szereposztása:

Agyar, a vaddisznóvezér fia: Pesák Ádám, Ódor Kristóf, Papp Attila

Azuka, az afrikai varacskosdisznó lány: Magyar Viktória, Békefi Viktória, Fekete Kovács Veronika

Agonisz úrfi, az újgazdag vadorzó: Ragány Misa, Szabó Máté, Sánta László

Balkó a farkasvezér: Szabó Máté, Mikola Gergő, György Rózsa Sándor

Hektor a medvezér: Szentmártoni Norman, Savanyu Gergely, Kovács Áron

Szerafina, a rókaúrnő: Füredi Nikolett, Simon Boglárka, Kisfaludy Zsófia

Alfréd a vaddisznó vezér, Agyar apja: Makrai Pál, Kósa Zsolt

Gusztáv, Agonisz úrfi segédje: Sánta László, Savanyu Gergely, Kósa Zsolt

Wanda, az orákulum óbagoly: Falusi Mariann, Fésűs Nelly, Janza Kata

Kafa, Hektor medvezér fia: Patonai Zsolt, Imre Sebastian, Budai Márton, Kristóf Dániel, Czeglédi Ákos

Bódog, Balkó farkasvezér fia: Patonai Zsolt, Imre Sebastian, Budai Márton, Kristóf Dániel, Czeglédi Ákos

Mira, a rókaúrnő lánya: Fekete Kovács Veronika, Gábor Anita

Háttér, videós ajánló és dalok az előadásból itt: http://www.tbgprod.hu/event/8/description