Hírek - 2021. április 8."Poéta séta" színészeinkkel

Szőcs Erika, Papp Attila, Savanyu Gergely és Marosszéki Tamás soproni színművészekkel is összetalálkozhatnak a költészet napja alkalmából létrejött "Poéta séta" szabadtéri irodalmi barangoláson április 11-én délután kettő és este hat óra között a belvárosban. Mindazok, akik a saját tempójukban gyalogolnak, szabadon választott útvonalaikon járnak-kelnek ekkor a centrumban, így láthatnak majd maszkos, jelmezes színészeket egy-egy épületnél.

A „Huszárjárás” sikere újabb tematikus vasárnapi sétára inspirálta a Pro Kultúrát. A költészet napja alkalmából április 11-én soproni irodalmi emlékhelyek és személyek nyomába eredhetnek az érdeklődők. Összesen 13 + 1 helyszínt lehet majd bejárni délután kettő és este hat óra között a belvárosban. A „Poéta sétá”-hoz egy menetlevél és térkép is készült, amit a Liszt teraszon (a Liszt Központ előtt) kaphatnak kézbe a vállalkozó nyomolvasók.  

A kalandjáték során az első magyar nyelvű virágénektől a kortárs soproni költőkig sok érdekességet megtudhatnak, meghallhatnak, megláthatnak és kézbe vehetnek az érdeklődők. Több mint 500 év lírája elevenedik meg az egyes helyszíneken, ahol többek között a Soproni Petőfi Színház művészei is feltűnnek majd – természetesen jelmezben és maszk mögött. A sétát mindenki a saját tempójában és a saját útvonala alapján teljesítheti. Aki végig járja a 14 helyszínt, a Cédrus előtti kis teraszon ajándékot is kap majd: egy újkori soproni verset – eredeti dedikációval.

A Pro Kultúra szervezésében nagy sikert aratott március 15-én délután a „Huszárjárás” nevű kalandjáték, amikor a reformkorhoz és az 1848-as időkhöz kötődő soproni helyszíneket lehetett egy vezetett séta mentén felkeresni – 12 pontban. Több száz család, házaspár és magányos történelembarát járta végig szabadon a megadott emlékhelyeket a járványügyi szabályok betartásával. A szervezőkhöz számos elismerő levél és köszönő sor érkezett, mert a soproniak végre úgy „kulturálódhattak”, hogy közben jó levegőn voltak, mégis biztonságban érezték magukat.

A „Poéta séta” a helyi identitás és kohézió erősítését segítő EU-s pályázat segítségével valósul meg. Az irodalmi oknyomozásban a Pro Kultúra partnere ezen a délutánon a Cédrus Könyvkereskedés, a Soproni Múzeum, a civil segítők. További részletek a Pro Kultúra Facebook-oldalán.

A kalandjátékra előzetesen regisztrálni nem kell, a szervezők csak annyit kérnek, írószerszámot mindenki hozzon magával!