Hírek - 2021. április 7.Sári-gyöp: 1. rész

Már látható online a Horváth Teri tiszteletére készült Sári-gyöp televízióra alkalmazott hat részes monodráma első epizódja. A rendező Pataki András. A színésznő Balfon nyugszik, a helyi művelődési házban emlékszoba mutatja be pályafutását, őrzik ruháit, személyes tárgyait, levelezéseit, naplóit. Nézze a nyitó rész itt.

A Sári-gyöp Horváth Teri Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes művész életműve előtt tiszteleg. Az önéletrajzi könyve alapján készült az összesen kettő órás alkotás, melyet a Jászai-díjas rendező adaptált filmre. Az animáció és vágás András Fruzsina munkája. Horváth Teri gondolatait Demeter Helga színművésznő tolmácsolja a televíziós adaptációban. A színházi felvételeknél a soproni teátrum háttérdolgozói segédkeztek.

Az első rész itt látható:

Már korábban írtunk arról honlapunkon, hogy a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft-hez tartozik a balfi művelődési ház működtetése, ott található a színművésznő emlékszobája.

- Minden nagy színészi életmű előtt fontos, és kell tisztelegnünk. Ez hozzátartozik a hivatásunkhoz. Horváth Teri pályafutása, életműve főhajtást érdemel ma is tőlünk, az utókortól. Méltatlanul merült feledésbe a személye, művészete. Szeretnénk ezzel a televízióra alkalmazott monodrámával tisztelegni előtte, őrizni tovább az emlékét itt Sopronban, Balfon és azon túl - mondta a forgatás megkezdésekor Pataki András.

Horváth Teri olyan népszerű, sokak által kedvelt szerepeket formált meg, mint a legendás Lúdas Matyiban Piros, az Indul a bakterház kultuszfilmben ő játszotta a Banyát, a Kincskereső kisködmönben pedig Szűcsnét, a fiú anyukáját. Mindemellett jelentős és kiemelkedő színházi alakításokat nyújtott a Légy jó mindhaláligtól kezdve a Rozsdatemetőn át egészen az Éjjeli menedékhelyig, kiegészülve sok emlékezetes televíziós szereppel.