Hírek - 2021. március 31.Kamerák erdejében Peer Gynt

Nézőtéri és színpadi kamerák erdejében leforgatták a Peer Gynt című drámai költeményből készült tévéjátékot a Soproni Petőfi Színházban. A rendező a Jászai-díjas Pataki András, a főszereplő a szintén Jászai-díjas Gál Tamás. A stáb számára szakmai kihívást jelentett, hogy az előadás magas hőfokú atmoszféráját, energiáit, gondolatvilágát, a szereplők lelki útjait úgy közvetítsék, azok a megálmodott képi és színpadi világon túl képesek legyenek hatni, ezúttal filmes erővel, jelenléttel. Modern, magas szintű, UHD 4K-s technikával dolgozott K. Kovács Ákos felvételvezető és csapata, akik negyven hangcsatornán és kilenc helyzetből rögzítették az alkotást. Az utómunkák után várhatóan egy hónap múlva készülnek el a véglegesen. Fotók a forgatásról itt.

Kilenc kamerával nézett szembe a színészcsapat szerdán a leghűségesebb város teátrumában. A Henrik Ibsen műve alapján készült Peer Gynt című drámai költemény a Soproni Petőfi Színház és a csallóközi Csavar Színház közös produkciója, s most tévéjáték készült belőle. A  színészek egyikének sem jelentett különösebb problémát a felvétel, sőt, kifejezetten szeretnek filmezni. Örültek a forgatásnak. Rutinos, sokat tapasztalt stáb ebből a szempontból a Peer Gynt csapata. Mindenki profin, nyugodtan állt vissza az ismételt felvételhez, ha valami nem az elképzelések szerint alakult. 

A nézőtéren keverőpultok, kameraerdő, a mögöttük álló fiatal filmes gárda pedig határozottan, magabiztosan, komoly szakmai tudást mutatva látta el a feladatát. A vágás már ott helyben élőben zajlott. Pataki András és K. Kovács Ákos precízen, pontosan, egy szakmai gondolatmenet köré építve dolgoztak együtt. Négy közeli, egy szuperközeli, kettő totál és két hátsó tartalék kamerával készült a tévéjáték. 

Az  MTVA-val történő együttműködésnek köszönhetően remélhetőleg rövidesen látható a nagyközönség számára is az alkotás.

A Peer Gynt címszereplője a Jászai-díjas Gál Tamás. Aaseként Horváth Zsuzsa Jászai- és Aase-díjas színművész látható. A Gomböntőt Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas színművész játssza. Dovre apóként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Solvejget Molnár Anikó alakítja. A Pap a Kossuth-díjas Boráros Imre.

A többi szerepben sok figurát életre keltve Ács Tamás, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Papp Attila, Farkas Tamás, Marosszéki Tamás látható. A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos: Gara Lídia, Szalai Dóra, Alekszej Batrakov.  A zene Varga Gábor nevéhez fűződik.  A zenésztársak, Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütőhangszereken játszanak az előadásban. A díszlet-és jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. A dramaturg Katona Imre, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.

Működnek a légtisztítók!

A forgatás alatti biztonsági intézkedéseket tovább növelte, hogy tavaly októberben beszerelt különleges, a műtőkben, zárt terekben használt, vírusok, baktériumok, penészgombák semlegesítésére készült légtisztító berendezések működnek a Soproni Petőfi Színház nézőterén, közönségforgalmi területén, ruhatárában, színpadán. Így várja a nézőket vissza a színház társulata, akik maguk, a közönség biztonságát őrízve már regisztráltak a védőoltásra, és mindenkit erre buzdítanak.

Előzetes hír a forgatásról, előadás útja itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/1834-forog-a-peer-gynt.html

Amit az előadásról tudni lehet, nyilatkozatok, tartalom, értelmezést segítő ábra itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/upload/content/14/peer-gynt-diakoknak_w4wg.pdf