Hírek - 2021. március 17.Búcsúzunk a dalnoktól

A Soproni Petőfi Színház társulata mély fájdalommal búcsúzik az elhunyt Dinnyés Józseftől, aki kollégánk volt, többször lépett fel nálunk, rendezvényeinken, a városban. Részt vett munkánkban,  kulturális, jótékonysági misszióinkban. A magyar irodalom késői dalnokának, zsoltáros lelkű lantosának, gitárosának emlékét örökké őrizzük!

Dinnyés József a legendás magyar dalnok, daltulajdonos Pataki András hívására 2012-ben csatlakozott a soproni színház csapatához. Örömmel részt vett a teátrumot, a társulatot népszerűsítő kezdeményezéseinkben, akcióinkban, írt zenét is számunkra. Színészeinkkel együtt elment soproni általános-és középiskolákba verset ajándékozni a diákoknak - nagy élményt szerezve ezzel nekik, és az intézményeknek.

Itt volt a 2014-es nyílt napunkon, megjelenítette a költészet és dalnokok, énekmondók varázsát, hatalmát. Titka a hitelessége, szilárd értékrendje, bölcs szelídsége mellett az a belső tűz és elhivatottság volt, amellyel minden korosztályra hatott.

Elhozta a Liszt Ferenc Kulturális Központba a Költészet Hete rendezvénysorozatra zenés, verses ötrészes szabadiskoláját. Az egyedi, különleges és izgalmas vállalkozása a történelem, az irodalom és a zene hármasságát korszakokra bontva mutatta be Mohácstól kezdve a napjainkig. Igazi népművelőként járta ezzel az ország településeit, a Kárpát-medence magyarlakta területeit.

Részt vett a soproni önkormányzat által indított a segélyakcióban, amikor a település vezetői a kárpátaljai Csongor község megsegítésére gyűjtést szerveztek 2015-ben. A kezdeményezéshez az elsők között csatlakozott a Soproni Petőfi Színház anyagi támogatással, és amikor a városházi küldöttség ellátogatott Csongorra, hogy átadja az adományt, a teátrum és a társulat ajándékműsorában szerepelt az ottani református templomban.

Dinnyés József nagyon szerette, ha Isten Házában léphetett fel. Fontos volt számára hit, a szakralitás, az egyház. Sopronba is nagyon szívesen jött a társulat által segített, támogatott  "Egy este az Evangélikusoknál" programsorozatra. Legutoljára Horváth László színművészünkkel (akit három éve vesztettünk el - a szerk.) közösen lépett fel ott 2015-ben. A daltulajdonos XVI-XVII. századi egyházi énekeket adott elő elő, míg Horváth László egyebek mellett Balassi Bálint, Tinódi Lantos Sebestyén és Kiss János soproni lelkész, költő, műfordító verseiből szavalt.

Dinnyés József az elmúlt ötven év hazai zenei életének egyik karizmatikus egyénisége volt. Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt az 1970-es években egy ideig magyar Bob Dylanként, "Bob Dinnyésként" emlegették, annak dacára, hogy Bob Dylan ekkor már egészen más utakon járt, és Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet. Hű is maradt a versek és a történelem világához élete végéig. És hiába énekelte annak idején Dylan a népszerű slágerében, hogy  " a választ elfújta a szél", Dinnyés Józsefet egyetlen szél sem tántorította el hitétől, küldetésétől. A költészet, a próza, a zene által mindig, minden korszakban adott választ és választási lehetőséget a közönségnek.

Mindemellett aktív szerepet játszott a hagyományőrzésben: a Tanítók Emlékfája mozgalom szervezőjeként csaknem száz emlékfát állított már azért, hogy "a múltat ne felejtsük el". A daltulajdonos címmel Sebők János írt róla könyvet. Dinnyés József a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa volt, és munkássága elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.  

Dinnyés József 2021. március 15-én, 72 évesen halt meg. (Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula)

A soproni társulat őrzi emlékét az örök dalnoknak!

A soproni színház nyílt napján 2014-ben
Társulati portrékép Sopronból